Bereiken of vermijden

Stop jij energie in vermijden?

Welkom bij dit nieuwe blog bericht. Vandaag wil ik je graag weer iets leren over je eigen brein en hoe je weer baas kunt worden over eigen bovenkamer. Laat angst niet langer jouw raadgever zijn. 
 
Na de in voorgaande nieuwsbrieven behandelde onderdelen uit mijn ACTIEF-model, wil ik vandaag wat dieper ingaan op onze gewoonte om negatief te zijn en ons te laten regeren door angst. Wist je eigenlijk dat angst een keuze is? En dat je dus ook een andere keuze kunt maken? Wat kies jij?

Kies jij voor het gas- of het rempedaal?

Ons leven wordt gevormd door dat wat je geloofd. In het engels is dat “Belief”. Veelal wordt een “Belief” vertaald naar “Overtuiging”. Ikzelf hou het liever in geloven. 

Ga zelf even goed voelen. Als jij iets geloofd, maar dan ook echt geloofd, wat herken je dan? Als ik voor mezelf praat, weet ik dat ik iets vermijd als geloof dat het slecht is en doe ik het als ik geloof dat het goed is. Met andere woorden: geloof ik dat het goed is, dan stap ik op het gaspedaal en anders op de rem. 

Maar… geloof is een perceptie. Het is niet de werkelijke waarheid, maar jouw persoonlijke perceptie. 

Wat doet deze met jou? Brengt het je verder of stopt het je?

Wanneer beslis jij dat angst stopt met winnen?

Over alternatieven, methoden om je angst weg te nemen,  wordt niet zo snel gesproken, want die zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik heb het dan over alternatieven als NLP, Hypnose, Havening en EFT. Ondanks het feit dat honderduizenden, misschien wel miljoenen, mensen wereldwijd hier wel profijt van hebben en meer grip op hun leven en uiteindelijke toekomst.

Hoe fijn zou het zijn om weer te leven zonder jouw blokkade.
Ja, ik weet het, het is lastig voor te stellen. Zoals je weet heb ik ook in dezelfde situatie gezeten, echter ik wilde snappen waarom me dit overkwam.
 
Ik had nooit ergens last van en ineens was het er. Hoe dan? Dacht ik. Na veel studeren en mezelf als proefkonijn te gebruiken kon ik de angst steeds vaker tackelen. Ik wist steeds meer de lengte van de angst/paniek te beperken en doordat ik er grip op kreeg was ik er niet meer bang voor.

Ik was niet meer bang voor de paniek.

3 Tips

Toen we klein waren, konden we ons moeiteloos inbeelden om te kunnen zijn wie of wat we wilden zijn. Waarschijnlijk wist jij al precies wat je wilde worden, toch? Het ene jaar was dat wellicht politieagent en het jaar daarop was het chirurg of vuilnisman. Bedacht je toen dat dit misschien onmogelijk was? Nee, natuurlijk niet. Destijds stond er nog helemaal geen muur tussen jou en wat jij wilde.
 
Je was jong en voorzag totaal geen problemen. Hoe heerlijk was het dat je helemaal kon opgaan in het spel dat je speelde? Of je nu iemand was die met poppen of auto’s speelde, of dat je je graag verkleedde als piraat of cowboy; je zat er helemaal in.
 
Zelfs kleine dingen maakten je al cowboy, indiaan of superheld. Een houten pistool werd echt en je identificeerde je met degenen die je kende. Dit kon Winnetou, Old Shatterhand, Superman of bijvoorbeeld Batman zijn. Hoe meer je je verkleedde als de persoon, des te meer werd je hem of haar. Je modelleerde je model/held.
 
Wanneer er vader en moedertje werd gespeeld, zei je dingen die je ouders normaal gesproken zeiden. Elk kind doet dit steeds vanuit een intrinsieke sturing. Niets weerhoudt hem of haar.

Waar was toen de angst?

Kind met pop
Jonge kinderen kennen geen angst, vandaar dat ze gevaarlijke dingen doen. Ze steken hun hand onbevreesd in een kaarsvlam, lopen ongeremd het water in of steken blindelings de straat over waar het verkeer rijdt. Ouders of ouderen (opa’s, oma’s, leerkrachten, enzovoort) trachten kinderen bij te brengen waar de gevaren kunnen zijn. Ik schrijf ‘kunnen zijn’, omdat het helemaal niet gevaarlijk is of hoeft te zijn wanneer je over de juiste vaardigheden beschikt.
 
Het is daarom van belang om meer te richten op vaardigheden en wat dat brengt. Er is namelijk
een duidelijk verschil tussen:
 
1. “Als je goed links en rechts kijkt, dan kun je het verkeer van beide kanten zien en weet je ook
wanneer je veilig kunt oversteken.”
 
2. “Je moet goed links en recht kijken, anders word je straks overreden.”

Bereiken of vermijden?

 De eerste zin gaat over het bereiken van iets, terwijl de andere over vermijden gaat.

 
Een testje:
 
Heb je wel eens meegemaakt dat wanneer je door een tunnel rijdt en je in gedachten zegt: “Niet tegen de muur aanrijden!” Of: “Kijk uit voor de muur!”, dat het toen leek alsof je júist naar de muur werd getrokken?
 
Het is simpel te verklaren.
Dat wat je benoemt krijgt aandacht en energie. Je neigt steeds meer in de richting te gaan waar je juist vandaan wilt. Het is een kwestie van woordkeuze.
 
De aandacht van je brein gaat naar dat wat achter “niet” staat en dáár wordt betekenis aan gegeven. Je brein negeert het woord ‘niet’ gewoon. Het heeft in ons systeem geen bestaansrecht.
 

Waarom gebruiken we (zo vaak) het woordje “niet”?

Dat we iets negatief benoemen is niet vreemd. Een heel belangrijke taak van ons brein is ons in leven houden, veilig stellen. Het is dus erg vermijdend ingesteld. Vandaar dat ons model van taal ook sterk vermijdend is.
 
Let maar eens op als je mensen hoort praten. Wat hoor je het meeste?
• Ik wil niet arm zijn. Of: Ik wil genoeg geld hebben?
• Ik wil niet alleen zijn. Of: Ik wil graag mensen om me heen?
• Ik wil niet ontslagen worden. Of: Ik behoud graag mijn baan?
• Ik wil niet ziek zijn. Of: Ik wil gezond zijn?
 
Ik hoop na vandaag dat je de positief gesteld zinnen gaat gebruiken en het woord ‘niet’ zoveel mogelijk zult vermijden. 
 
Benoem wat je wèl wilt en laat zo daar de energie naartoe gaan.
twijfel

Waarom twijfel? Waarom angst?

Stel je voor: Een vriend of vriendin komt op bezoek en begint te vertellen dat hij of zij een geweldige vakantie heeft geboekt. Het gaat om een vakantie in de bergen. Vriend(in) vertelt zo beeldend, dat je volledig wordt meegenomen. Je ziet het voor je; hoe prachtig het is als je op grotere hoogten de met sneeuw bedekte naaldbomen ziet. Je vóelt bijna letterlijk de flinterdunne ijskristallen die door een zuchtje wind vanaf de takken tegen je gezicht waaien. Dit geeft zo’n fijne tinteling dat je het gevoel hebt in een droom te zijn beland.
 
Het verhaal neemt je mee op avontuur en je denkt: “Dat wil ik ook!” Je bent gemotiveerd. Je gaat zo snel als je lukt online om het een en ander uit te zoeken, maar dan ineens slaat de twijfel toe. Er gaat er iets aan je knagen. Deze opkomende twijfel, of angst, wordt plots zo groot dat je 1001 redenen weet te verzinnen waarom zo’n vakantie eigenlijk toch niets voor jou is … Herkenbaar?

Pijn en plezier.

Het brein herkent alleen zintuiglijke input. Wanneer dit binnenkomt in het brein wordt dat geëvalueerd. Het wordt met oude informatie vergeleken en men krijgt feedback of het leuk is of niet. Bij leuk (plezier) komt er een glimlach en bij vervelend (pijn) een vertrokken gezicht.
 
Als ik mag terugkomen op die bergvakantie, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je op jonge leeftijd (je bent het vergeten) iets naars op (grote) hoogte hebt meegemaakt. Je bent daar destijds wellicht zo door geschrokken, dat het brein deze informatie heeft verwerkt als “dit nooit meer”. Er is dus een angst aanwezig die jou weerhoudt om te doen wat je in eerste instantie graag wilde. Uiteraard kun je het voorbeeld ‘bergvakantie’ vervangen door allerlei andere situaties; op zoek naar een nieuwe baan, het geven van een presentatie, het verbreken van een relatie, een vliegvakantie boeken, een huisdier aanschaffen, enz.
 
 
Hoe ga je met de angst om?
 
Angst is niks anders dan een ‘spelletje’ van je brein. Het evalueert inkomende informatie en checkt dit met oud en niet meer relevant. Jouw brein is ingesteld op: “Ervaringen uit het verleden gelden ook voor nu en in de toekomst”. Hoe vernuftig dat brein ook is, wat dit betreft werkt het nogal simplistisch.
Maar, wat kun je eraan doen?

Oefenen

OEFENING 1

Een oefening, wanneer je de angst voelt opkomen:
 
1. Begin eerst met een rustige lage ademhaling. Adem in 4 seconden in door de neus, houd 4 seconden vast en adem dan in 4 seconden uit door de mond. Houd ook nu 4 seconden vast. Herhaal dit tot je rustig bent.
 
2. Nu je in een rustiger staat bent, kun je cognitief aan de gang gaan en jezelf vragen stellen als:
 
– Is het echt zo eng?
– Wie doet het wèl en waarom kan die het wèl?
– Wat kan me nu uiteindelijk gebeuren?
– Waarom zou ik niet gewoon bang mogen zijn?

En wat als dit niet werkt?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij die vragen jezelf al zo vaak hebt gesteld. Je zult nu misschien teleurgesteld denken: Dit werkt niet voor mij! In dat geval:
 
Wanneer de bewuste vragen als bij punt 2 niet werken, is het tijd om te onderzoeken wat het onbewuste je wil vertellen. 
 
Zoals al eerder is geduid, is ons brein gevuld met verbale (zintuiglijke) informatie; dus beelden, geluiden, gevoelens, smaken en geuren. Echter reageert het ook enorm snel op non-verbale informatie. Met andere woorden: Wat vertelt het lijf?
 
Zelf herken jij zelf heel goed hoe iemand in zijn vel zit. Blije mensen lopen sneller, ademen vaak snel en diep en staan rechtop en de ogen stralen. Daarentegen lopen depressieve mensen gebogen, kijken naar de grond, ademen traag en staan diens ogen dof.

OEFENING 2

OEFENING 2
 
Stel dat jij een angst ergens voor hebt, dan kun je jezelf de vraag stellen: “Wat wil ik anders voelen dan angst?” Dit kan bijvoorbeeld ontspanning zijn.
 
Vraag aan jezelf: “Wanneer was ik voor het laatst heerlijk ontspannen?” Je zult je vast iets herinneren.
 
Stap nu, zoals met de fantasie van een kind, weer terug in die situatie en beleef het weer volledig. Voel dus weer die ontspanning door je heen vloeien.
 
Wanneer je het goed voelt, zeg je een voor jou passend en prettig woord dat gelinkt kan worden aan ontspanning. Spreek dit woord uit terwijl je ontspannen bent.
 
Tegelijk met het uitspreken druk je de punt van je duim en wijsvinger tegen elkaar aan in een rondje. Het maken van dit rondje noem je een kinesthetisch anker. Houd dit rondje vast en wees je tegelijk bewust van de ontspanning die je voelt. Zeg jouw woord, bijvoorbeeld RELAX of CHILL. Houd dit 20 seconden vol.
 
Na 20 seconden schud je alles even los en herhaal je het ritueel, dus:
Ga naar de herinnering, voel de ontspanning, zeg het woord en maak het rondje. 20 seconden. Schud weer los.
 
Vervolgens zeg je het woord zònder naar de herinnering te gaan en maak je het rondje. Voel wat er gebeurt. Wanneer het goed gedaan is, voel je de ontspanning komen. Je hebt jezelf geankerd.
 
Tijd voor de volgende stap. Terwijl je de ontspanning voelt, het anker (het rondje) vasthoudt en het woord zegt, stap je in jouw uitdaging. Je denkt aan de situatie waarin jouw angst tot uiting komt. Zorg dat je niets aan je lichaamshouding verandert. Verander niets aan de intonatie van je stem. Doe het vanuit ontspanning, Je zult nu merken dat jouw uitdaging plots anders is.
 
De volgende stap is om in gedachten de toekomst in te stappen naar het moment dat je je uitdaging aangaat (spreken, vliegen, examen doen, enzovoort). Doe dit opnieuw met je nieuwe unieke anker, intonatie, lichaamshouding. Merk op dat de ervaring is veranderd.

Wanneer jij wilt, kun jij op elk moment van je angst afkomen. Het is een beslissing die je maakt. Een keuze.

Hulp
Ik kan me voorstellen dat in je uppie deze oefeningen doen lastig is. De inbreng van een coach kan hierin zeker een toegevoegde waarde hebben.
 
Het kan zijn dat jouw trauma, PTSS, angst, fobie, enzovoort, zo heftig is dat je je opstap naar je herstel liever niet alleen doet, maar dat je er wel vanaf wilt komen op een eenvoudige wijze zonder dat je de oude pijnlijke herinnering steeds maar moet ophalen.

Havening Technieken

Havening is een unieke manier om van trauma’s, PTSS, angsten en fobieën af te komen. Wat er ooit gebeurd is, hoef je niet met mij te delen. Deze uit Amerika afkomstige healing methode is ontwikkeld door Dr. Ruden (neurowetenschapper) en wordt enorm succesvol toegepast.

Klik hier om meer over Havening te lezen

Heb je vragen? Bel: 0636430220

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.