pijn en plzier

Ontdek nu om vernietigende emoties om te draaien naar inspiratie.

Emoties trekken je naar pijn en plezier

We weten waarschijnlijk wel dat we ergens naartoe worden getrokken of van af worden geduwd. Worden we gemotiveerd door de wortel of gepusht door de stok. Oftewel: op naar plezier, of weg van de pijn. De twee kanten van de magneet. Welke emotie werkt dan bij jou?

 

Laten we eens met liefde beginnen. Liefde is een krachtige emotie. Als baby ben je er naar op zoek en is het zelfs zo dat baby’s kunnen sterven als ze geen liefde krijgen. Een goede knuffel zorgt voor oxytocine, oftewel het gelukshormoon. Je kan er niet genoeg van krijgen.

De zoektocht naar liefde…

Zoals je weet wordt liefde veelal bezongen, toch? Liedjes over liefde hebben dan ook een grote invloed op ons omdat de meeste mensen zich hierin kunnen herkennen. Ofwel we zijn verliefd, waren het, of we willen het zijn.

Zoals liefde heeft elke emotie een positief doel (ook al herken je die vaak niet), iets dat het probeert te bereiken dat nuttig is voor die persoon.

Bij ethisch gebruik kunnen emoties een enorme mate van hefboomwerking creëren voor positieve verandering binnen jou als mens.

Emotie, staat van zijn of stemming zijn allemaal gemoedstoestanden. De stemming bepaalt in grote mate jouw gedrag. Wanneer jij een leuk feestje wilt zal je toch in een stemming van plezier moeten komen.

Wanneer jij een chagrijnige stemming houdt terwijl je op het feest bent kan je niet hetzelfde plezier beleven, dan wanneer je al opgewekt en plezierig daar aankomt. Gelukkig kun je je stemming beïnvloeden.

Met die nieuwe stemming of veranderende emotie kan je jezelf motiveren naar positieve veranderingen.

Emoties en overtuigingen

Oké, ik wil het dus hebben over de emoties en jezelf overtuiging? Maar waarom?

Nou, het antwoord is waarschijnlijk wel duidelijk. Ik als therapeut heb als doel om bij jou belemmerende soorten gedrag weg te nemen en meer helpende / motiverende te plaatsen. Dat is duidelijk, is het niet?

Wanneer je in een bepaalde stemming blijft hangen dan heb je op dat moment even niet de hulpbronnen om er op dat moment uit te komen. Het leven om je heen gaat gewoon door, toch? Daar is op dat moment niets aan verandert, alleen jij blijft in die lastige mentale situatie steken. Je begeeft je op dat moment “in een trance” die niet helpend is. Een soort van tunnel met bijna geen lichtpuntje. Herken je dat?

Kom uit die trance!

Mijn passie is jou “uit die trance te halen” en een goede ethische coach heeft als doel om een leven samen met de cliënt te creëren die dát brengt wat verlangd wordt. Een hypnotiseur brengt je niet alleen in een trance (om met het onbewuste te communiceren), maar is ook in staat jou er uit te halen en te brengen in de juiste, meest realistische.

Wanneer je in een nare situatie bent gekomen ben je er vaak van overtuigd dat je er niet uit komt of dat het je overkomt (wanneer dit niet het geval zou zijn zou je niet bij mij komen, toch?). Om jou nu uit een trance te halen, waar jij overtuigd van bent dat die waar is, is het handig als hypnotiseur ook overtuigend te zijn wat betreft emotie management en verandering.

Als eerste is het belangrijk bij deze 7 emoties (Angst, Boosheid, Haat, Schuld, (Te veel) Balen, (Te) Aardig zijn, (Te veel) Bewondering) te weten dat jij je samen met mij richt op de positieve intentie achter de emotie. Wat wil het vertellen en wat kan je er van leren.

Even als tussenstap; dit geldt voor alles. Het is onverstandig om één kant van de medaille te benoemen. Wanneer je het vervelende “kleurrijk” benoemd, benoem dan, en dan nog kleurrijker, ook wat het je brengt of gebracht heeft. Dit brengt wat meer balans in het geheel. Zet er een ander kader omheen.

Even herhaling; ik als hypnotiseur/coach (met ethische normen), heb als taak om hypnose te gebruiken om jou te helpen naar meer positief gelukkig en gezond leven. Hypnose is veilig en een alledaags verschijnsel.

Elke emotie is een goede emotie

TIP! Stop direct met jouw ervaringen met negatieve emoties te generaliseren. Hiermee bedoel ik dat je woorden gebruiken als; altijd, nooit, steeds, niemand, enzovoort. Voorbeelden:

 • Ik ben altijd gespannen als ik in gesprek ga! O ja? Ook met je vrouw, man, vrienden, enzovoort?
 • Niemand vind mij aardig! Is dat zo? En je oma?
 • Ik doe altijd alles fout! Alles? Zelfs een kopje thee zetten?

Blijf steeds alert of je wel de context (de plek waar je bent, met wie en wat je doet) benoemt. Vaak is er een (heel) klein deel in je leven dat niet lekker loopt. Maar, door de negatieve ervaring te generaliseren, laat je het als een olievlek over andere delen in je leven stromen en voor je het weet is alles heel naar en kom je in een ervaring die we gelabeld hebben als depressie of angstaanvallen.

emoties

Elke emotie heeft een doel...

Even terugkomend, elke emotie heeft dus zijn eigen doel. Het is er om jou op een bepaalde manier te beïnvloeden en zekere resultaten te behalen. En… als je begrijpt wat emoties zijn, stop je met vechten en begin je ze te gebruiken om jezelf te veranderen / transformeren.

Dit bedoel ik dus als ik zeg dat elke emotie goed is. Trouwens, emoties zijn slechts sensaties die iemand anders ooit gelabeld heeft. Plots heeft de spanning in je buik een bepaalde betekenis. En wanneer je die betekenis in Google zet wordt je overladen met soms honderdduizenden antwoorden die niet echt helpend zijn.

Jij wist het pas wat die sensatie betekende nadat iemand het jou had verteld. Na dit nieuwe weten nam je een onbewuste beslissing. Dit kan dan een nieuw gedrag zijn. Het werd een herinnering waarnaar je nog steeds leeft. Je leeft op de automatische piloot.

Verder is een emotie is afhankelijk van context, timing, frequentie, beslissing, overtuiging, waarden en zo meer.

Voorbeeld: Neem liefde. Hierover hoeven we niet te twisten dat liefde positief is, toch? Verliefdheid. De roze bril. De wereld zingt, bruist, het kan niet op. Zou je zeggen tenminste? Of toch niet?

Hoeveel mensen hebben pijn doordat ze verlaten zijn en nog zoveel liefde voelen. Of dat jij alleen eigenwaarde hebt wanneer een ander jou liefde geeft. Menigeen is in de verkeerde handen gevallen door valse liefde; de zogenaamde lover boys.

In het laatste geval wordt er naar de emotie liefde verlangd en dat is niet gek, want het is de basisverlangen van de mens. Er daar is niets mis mee. Kanttekening; een foute overtuiging over liefde (dat het altijd goed is en dat je niet hoeft op te letten) kan misleidend zijn en kan ertoe leiden dat je in een zeer ongezonde relaties terechtkomt.

Hoe emoties op de juiste manier in te zetten?

Als voorbeeld op het bovengenoemde is het aan de therapeut om de cliënt te helpen om naar echte liefde te verlangen, maar dan op een natuurlijke manier. Niet de liefde om een leegte vullen dat door oude ervaringen is ontstaan. De eerste stap is dan altijd om de logica en het doel achter de emotie te begrijpen. (En daar kom ik later op terug.)

Zoals je weet roep een emoties een gedrag/handeling op. Hoeveel mensen lopen niet naar de koekjestrommel, wijnfles of pizzeria om een gevoel weg te eten? Of zie eens de fans van een voetbalcub tekeer gaan als de scheidsrechter in hun ogen een verkeerde beslissing neemt. Handeling komt dus na de emotie.

De emotie word dus getriggerd/afgevuurd door iets dat buiten jou gebeut of door een gedachte.

Triggers zijn dus de reden.

trigger

Wanneer je even niet snapt wat een trigger is; we worden de hele dag getriggerd door de reclame. De trigger is bijvoorbeeld de 4 uur bij “Cup a Soup”. Wanneer we na een aantal keer door de reclame geconditioneerd zijn roepen we ineens “Cup a Soup” als iemand zegt: “4 uur vergadering”.

We krijgen dus een gevoel bij “Cup a Sup” als er “4 uur” wordt gezegd. Wat gebeurt er dus bij jou als je een bepaalde emotie voelt. Wat is de trigger, oftewel wat haalt de trekker over.

Andere trigger die je in actie zetten: Blauw zwaailicht, verkeerslicht, telefoon, grommende hond, wesp, spin, enzovoort.

Welke emoties komen aan bod

Ik wil voor jullie dus uitgebreid gaan omschrijven welke emoties belangrijk zijn, wat we als nadelen ervaren, maar wat we kunnen doen om ze te laten helpen.

Dit blog (om deze niet te lang te laten worden) splits ik op in het aantal emoties. Totaal worden het er 7, als zal ik het hebben over angst. De 6 anderen zijn:

 • Boosheid
 • Haat
 • Schuld
 • (Te veel) Balen
 • (Te veel) Aardig zijn
 • (Te veel) Bewondering

 

We gaan dus kijken naar het doel van de emoties, de condities die je nodig hebt om jouw emoties op te bouwen, en hoe die emoties daarna weer kwijt te raken. Je wilt dat de hele emotionele cyclus naderhand weer heel natuurlijk, glad en gezond is.

Ik begin met de meest vervelende (maar geloof me of niet, maar ze hebben allemaal een positieve intentie):

 • Angst
 • Boosheid
 • Haat
 •  Schuld

 

Reminder:

Weet dat jij handelt in samenhang met alles wat er ooit in je leven gebeurd is. Maar dit ben jij niet. Het zijn oude herinneringen, beslissingen, overtuigingen, waarden, enzovoort. Hoe fijn is het om te weten dat je dit kunt veranderen. Nieuwe herinneringen, beslissingen, overtuigingen en waarden geven je een nieuwe wereld om vanuit te excelleren.

Hoe kan ik jou ook helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.