Heb jij de depressie besloten?

Hoe doe je een depressie? Welke strategieën heb jij ervoor gemaakt?

Doe ik echt zelf de depressie?

Hoe doe je een depressie? Welke strategieën heb jij ervoor gemaakt?

Ik hoor je nu zeggen: ”ik heb helemaal niet besloten om gestrest te raken, het overkwam me”. Wanneer dat zo is dan zou dit voor iedereen gelden, maar dit is niet zo. Waar jij mogelijk gestresst van raakt, is voor de ander normaal of helemaal niet herkenbaar als drukkend.

Neem even stress. Het woord stress is dus een nomalisatie (zie vorige blog) en een label, maar eigelijk is het een sensatie is je lijf, toch?

Hoe creëer jij die sensatie? Wat laat je toe om dit in je leven te bewerkstelligen. Zie je het proces ontstaan? Waarbij het proces een aaneenschakeling is van interne representaties (beeld, geluid, smaak, gevoel en geur) is.

Wat zie, hoor, voel, ruik of proef ik. Wat laat je na, of welke vaardigheid mis je, om een situatie neutraal of leuk te laten eindigen?

Woede - mindsetpower.nl

Neem bijvoorbeeld woede.

Als je woedend bent, is iemand over jouw grens gegaan. Hoe uit jij dat? Ram je er op los, of hou je het binnen en word je een wandelende snelkookpan. Waarom krop je het op? En wat doet dit opkroppen allemaal met jou? Hoeveel stress brengt het? Hoe raak je steeds meer uit balans?

Dus je hebt wellicht een “ram-proces”, een “krop-op process” of een “ohh laten we geen ruzie maken proces”.  Wat voor proces je ook hebt, om snel de rust te vinden kun je een ademhalingsoefening doen. 

Adem In - Adem Uit

Oefen je even mee?

Zorg voor een dromerige blik. Kijk net iets boven de ooglijn (dus iets schuin omhoog). Kaak los. Tong achter voortanden. Ademhaling laag en een beetje zuchtend.

Bij inademen gaat je buik naar buiten en bij uitademen naar binnen. Adem voor 4 seconden in, hou 4 seconden vast, adem 6 seconden uit en hou weer 4 seconden vast. Houd dit vol tot je rustig bent.

Wanneer je rustig gaat ademhalen, en zoveel mogelijk bij de buikstreek, zul je weer rustig worden. Je komt meer in het NU en het gevoel van woede ebt weg. Echter, is de reden waarom men over je grens mocht niet weg? We kunnen nu natuurlijk alles wegpuffen, maar dat neemt de oorzaak niet weg.

In mijn cursus “weg met je paniekaanvallen” komen heel veel technieken voorbij om alle soorten angst te veranderen naar beter. De cursus leert je om onbewuste patronen te veranderen.
We kunnen nog zoveel op bewust niveau doen, maar weg gaat de oorzaak niet. Het gaat om het onbewuste.

Huh… dat ging snel weg!

Gister nog iemand bij mij in de praktijk. Reden? Doodsbang om een zangauditie te doen. Ik laat haar één oefening doen die ik ook in de cursus uitleg. Ze was helemaal van slag. Van eerst doodsbang, direct naar.. ”ik heb ineens zin om auditie te doen”.

Ze begreep er niets van. “Mind Fuck? Natuurlijk ben ik er dan nog niet. Dit gevoel moet dat geïntegreerd worden in haar neurologie met eenvoudige oefeningen.

Als ik zo’n techniek doe dan hoor ik vaak: “Ja, maar je neemt mijn brein in de maling!” Nee, jouw brein neemt jou al jaren in de maling. De angst die je hebt mag er zijn, maar niet in proporties waarbij het jou leven uit balans trekt.

In mijn cursus leer je jouw brein te “resetten”. 

Natuurlijk zijn ademhalingsoefeningen heel goed, net als ontspanningsoefeningen. Echter, houdt er rekening mee dat je het gevolg aanpakt (symptomen) en niet de oorzaak dat onbewust aanwezig is.

Let in het vervolg op nomalisaties. Wanneer jij jouw eigen processen helder hebt kunt je net als in de procesindustrie jouw eigen processen veranderen naar beter. Ik help jou daar graag bij. Of één van mijn cursussen. Kopen van een cursus is een ding, maar ik ben er altijd om je tijdens een online cursus verder te helpen.  

De cursussen zijn niet alleen voor paniekaanvallen, maar helpen uitstekend bij alle amygdala gerelateerde problemen. Denk aan:

– angst om over te geven
– angst om auto te rijden
– angst naar buiten te gaan
– angst om te vliegen
– angst om iemand te ontmoeten
– gebrek aan zelfvertrouwen
– stopen met haar-uittrekken
– angst om naar openbare toiletten te gaan
– enzovoort (alles dat amygdala gerelateerd is)

Neem weer de beslissing om het heft in eigen hand te hebben. Ik zal je gids zijn en je leiden door dit doolhof.

Met Energieke Groet,

Albert