Hoe ervaar jij stressvolle situaties?

Laatst was er iemand in mijn kantoor en die vroeg: “Is dat een koffieboon?”

Hij kijkt op dat moment naar een glaasje met een koffieboon erin die op mijn bureau staat.

“Ja”, antwoordde ik, “dat is het!”

‘Hoezo dat’, vroeg hij.

Ik vertelde dat het daar ligt om me aan een verhaal te blijven herinneren. Een verhaal dat eigenlijk iedereen moet weten. 

Dit verhaal is belangrijk om te kunnen groeien

Ik zal je nu vertellen waar het om gaat.

Een dochter klaagde bij haar moeder over haar leven en dat het allemaal zo moeilijk voor haar was. “Hoe kun je toch leven met al die tegenslagen?” Het leven viel haar dus niet mee.

Ze was maar aan het vechten en worstelen. Moe werd ze ervan. Was het ene probleem weg, dan was daar wel weer het andere.

 

Haar moeder nam haar mee naar de keuken, vulde vier pannen met water en zette het op de inductieplaat.

Al snel kwamen de vier pannen aan de kook. In de ene plaatste ze wortelen, in de andere eieren, in de derde gemalen koffiebonen en de vierde theeblaadjes.

Ze liet ze zitten en koken zonder een woord te zeggen. De dochter zat ongeduldig en vroeg zich af wat haar moeder probeerde te doen. Hallo mam, dacht ze… Ik heb serieuze problemen en dan ga jij wat vreemde brouwsels maken.

 

Na een twintigtal minuten liep moeder naar de pannen en zette de inductieplaat uit. Trok de wortelen uit de pan en deed ze in een kom. Ze haalde de eieren eruit en deed deze ook in een kom. Vervolgens schonk ze de koffie en thee in een glas.

Ze wendde zich tot haar dochter en vroeg: ‘Lieveling, wat zie je?’

Verveeld

Duhhh.. Wortelen, eieren, koffie en thee!."

De moeder bracht haar dichterbij en vroeg haar aan de wortelen te voelen. Dat deed ze en ze voelde dat ze zacht waren.

Ze vroeg haar toen om een ​​ei te nemen en het te pellen. Nadat ze de schaal eraf was, bekeek de dochter het hardgekookte ei.

Vervolgens vroeg ze haar om van de koffie te nippen en de thee. Haar gezicht fleurde op van de heerlijke aroma en smaak.

De dochter vroeg ongeduldig: “Mam.. wat wil je me hiermee vertellen?”

Oké lieverd, luister. 

Elk van de vier producten werdn blootgesteld aan dezelfde omgeving, toch? Namelijk 100 graden Celcius. Maar zie wat er gebeurde.

De wortel was voor het koken sterk, hard en stijf. Maar na het koken, werd het zacht, week en zwak.

Voor het koken was het ei breekbaar. Alleen de dunne buitenste schil beschermde het vloeibaar binnenkantje. Maar na het koken werd de binnenkant verhard.

De koffiebonen en theeblaadjes waren echter uniek. Nadat ze in het kokende water waren geweest, werden ze sterker, rijker en aromatischer. In plaats van verharding en verweking gaven een heerlijke smaak en meer plezier.

 

Wie wil jij zijn?

“Wie wil jij zijn?” vroeg ze aan haar dochter. “Als tegenspoed op je deur klopt, hoe reageer je dan?”

Ben jij een wortel, een ei of een koffieboon en theeblaadje?

Ben jij de wortel die hard lijkt, maar met de minste hoeveelheid pijn, tegenspoed of hitte, verwelkt en zacht wordt zonder kracht?

Ben jij het ei dat begint met een kneedbaar hart? Een vloeiende geest, maar na een overlijden, een relatiebreuk, een scheiding of een ontslag gehard wordt en stijf? Je omhulsel ziet er hetzelfde uit, maar je bent bitter en taai met een stijve geest en een hart.

Of ben je zoals de koffieboon en theeblaadjes? Zij veranderen het hete water, de omstandigheid die de pijn veroorzaakt. Als het water heet wordt, komen de geur en smaak vrij.

Als je bent zoals de boon en blaadjes, als de dingen op hun slechtst zijn, word je beter en verander je de situatie om je heen.

Hoe ga je om met tegenslag? Ben jij de wortel, het ei, de koffieboon of het theeblaadje?

Iedereen ervaart tegenslag. Dit gebeurt buiten ons en jij bepaalt hoe je er vanbinnen mee omgaat. Het is hoe we leren, groeien en reageren.

Als we iets goeds maken van de moeilijkheden waarmee we worden geconfronteerd, leren we nieuwe dingen. 

We krijgen nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden.

We groeien in ervaring en maken de wereld om ons heen beter.

Kortom, wanneer het ongewenste en onverwachte opduikt, wees dan zoals de koffieboon, of het theeblaadje!

De koffie en thee blijft mij herinneren dat IK bepaal hoe IK met de omstandigheden omga.

Wanneer jij dit best een uitdaging vindt, en dat snap ik, neem dan eens contact op om te ontdekken hoe ook jij die verandering kunt aanbrengen naar een meer ontspannen leven.

Hoe kan ik jou helpen om een krachtige mindset te krijgen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

Bent jij dit?
Je wilt onbevangen acties ondernemen maar op de een of andere manier voel je onzekerheid en twijfel en weerhoudt jij jezelf de volgende stap te maken. Deze onzekerheid lijkt toe te nemen. Daar wil je van af.

Wil jij dit?
Onbewuste mentale blokkades weer rustig krijgen. Irreële problemen aan het licht brengen en wegnemen of herkaderen, waardoor je bewust geen negatief gevoel hebt.

Hoe voelt dit?
Jij kunt zelf bedenken wat het betekent wanneer je weer besluiten neemt die niet meer worden tegengehouden door herinneringen en beslissingen uit het verleden. Je toekomst moet vrij zijn van oude keuzes, toch? Weer onbevangen ZIJN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *