De meeste mensen kennen burn-out: een staat van totale uitputting door chronische stress en overbelasting. Maar wist je dat het tegenovergestelde – een bore-out – net zo schadelijk kan zijn? Een bore-out ontstaat door onderprikkeling, verveling en een gebrek aan uitdaging. Het leidt tot mentale en fysieke uitputting, terwijl je technisch gezien ‘niets’ doet.
Een bore-out sluipt erin. Je hebt een baan die niet meer inspireert, waarbij je geen voldoening of groei ervaart. De dagen voelen eindeloos, en je vraagt je af: Is dit het nou?
Maar waarom is een bore-out zo schadelijk? Omdat mentale onderbelasting net zo destructief is als overbelasting. Je verliest je motivatie, zelfvertrouwen en uiteindelijk zelfs je gezondheid. Verschillende onderzoeken, zoals die van Dr. Peter Werder en Dr. Philippe Rothlin, auteurs van Boreout! Over het onderschatte fenomeen van verveling op het werk, tonen aan dat het langdurige gevolgen kan hebben voor zowel je psyche als je fysieke welzijn.
Een bore-out wordt vaak niet herkend omdat het lijkt alsof ‘niks doen’ geen schade kan aanrichten. Maar niets is minder waar. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen:
Je voelt je leeg en futloos, zelfs al heb je weinig te doen.
Je stelt constant werk uit, niet omdat het te veel is, maar omdat het je niet boeit.
Je hebt slaapproblemen en bent chronisch vermoeid.
Je ervaart gevoelens van nutteloosheid en een gebrek aan voldoening.
Je ervaart fysieke klachten zoals hoofdpijn, spanning in je lijf of zelfs maagproblemen.
Je voelt je emotioneel afgestompt, hebt moeite met concentratie en voelt je mentaal traag.
Deze symptomen komen niet alleen voor bij mensen die zich daadwerkelijk vervelen, maar ook bij mensen die doen alsof ze bezig zijn om niet ‘betrapt’ te worden op een gebrek aan productiviteit. Dit fenomeen wordt ‘actieve bore-out’ genoemd en zorgt voor extreme mentale uitputting.
De menselijke hersenen zijn geprogrammeerd om stimulatie en uitdaging te zoeken. Zonder mentale en fysieke prikkels zakt je motivatie, en daarmee je energie en mentale welzijn. Onderzoek van Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar en cognitief psycholoog, toont aan dat onze hersenen een evenwicht nodig hebben tussen automatische processen (systeem 1) en bewuste denkkracht (systeem 2). Bij een bore-out gebeurt er iets gevaarlijks: je hersenen worden onderprikkeld, waardoor systeem 2 nauwelijks wordt gebruikt en je in een soort mentale slaapstand komt.
Uit neurologische studies blijkt bovendien dat het dopaminegehalte in je brein afneemt wanneer je langdurig geen uitdaging ervaart. Dopamine is een cruciale neurotransmitter voor motivatie, plezier en zelfvertrouwen. Zonder dopamine raak je sneller depressief en verlies je interesse in je werk en pr
Veel mensen ontkennen het probleem en wachten tot het ‘overwaait’. Maar een bore-out lost zich niet vanzelf op. De eerste stap is bewustwording en erkennen dat jouw gebrek aan motivatie en energie een signaal is dat er iets moet veranderen.
Mijn DECAF-methode helpt je inzicht te krijgen in je onbewuste patronen:
D (Default) – Wat is je automatische reactie op verveling? Ga je scrollen, uitstellen of klagen?
E (Emotie, Energie, Eigen verantwoordelijkheid) – Hoe voel je je werkelijk? En hoe beïnvloedt dit je energieniveau?
C (Choice) – Welke keuzes heb je? Wat kun je NU veranderen?
A (Actie) – Welke eerste, kleine stap kun je zetten?
F (Feedback) – Wat levert deze actie je op? Hoe kun je bijsturen?
Door dit model consequent toe te passen, krijg je grip op je bore-out en kom je weer in beweging.
Je hoeft niet meteen van baan te wisselen. Je kunt mentale uitdaging opzoeken door:
Een nieuw project of taak aan te nemen die je uitdaagt.
Een opleiding of cursus te volgen die je intellectueel prikkelt.
Creatieve hobby’s te proberen, zoals muziek maken, schrijven of schilderen.
Nieuwe gewoontes aan te leren, zoals het lezen van boeken buiten je vakgebied.
Een bore-out zorgt voor mentale blokkades die je gevangen houden in een negatieve spiraal. Havening-technieken kunnen helpen om deze stresspatronen te doorbreken. Door specifieke aanrakingstechnieken en positieve affirmaties reset je je brein en verminder je de impact van stress.
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat kan ik vandaag doen om meer uitdaging in mijn werk te brengen?
Hoe kan ik mijn mindset aanpassen om anders naar mijn situatie te kijken?
Welke concrete actie neem ik binnen 7 dagen om verandering in gang te zetten?
Schrijf deze antwoorden op en committeer je aan kleine, haalbare stappen. Zelfs 5 minuten per dag aan iets nieuws werken kan je hersenen al resetten.
Een bore-out is niet zomaar ‘je vervelen’. Het is een serieuze mentale en fysieke uitputtingsslag die je niet mag negeren. De sleutel tot herstel ligt in zelfbewustzijn, actie en de juiste methodes toepassen. Gebruik DECAF, Havening en bewuste uitdaging om je energie en motivatie terug te krijgen.
Wil je hier meer over leren? In mijn training leer je hoe je zelf met Havening en DECAF je brein reset en weer grip krijgt op je energie en motivatie. Meld je aan en zet vandaag de eerste stap!
Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.
Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.