ontspanning

Ik wil vandaag een strategie aan je meegeven die ik altijd gebruik. Want hoe fijn is het niet om een panieksensatie snel kwijt te zijn.

Maar eerst dit: We hebben een prachtig brein. Het is super slim en zorgt ervoor dat alles geruisloos op de achtergrond werkt, toch? Ik denk namelijk niet na om adem te halen, eten te verteren, spieren van mijn hartkamers om en om te bewegen of hoe belangrijke stoffen uit mijn eten te halen. Dit doet onze geweldige super computer.

Het brein is er om ons in leven te houden en veilig te houden. Daarnaast bestaat het brein uit twee delen. Het linker deel dat analytisch bezig is, en rechter deel dat holistisch bezig is. Links houdt van organiseren, analyseren en plannen. Het rechter deel houdt van de emoties, tekeningen, ontwerpen, metaforen en neemt alles letterlijk.

Echt of bedacht dat maakt voor je brein niet uit

Nu hebben we een wereld buiten ons en een denkbeeldige wereld “binnen” ons. Je kunt een spin in de struiken zien (en bang van worden) of je kunt met je ogen dicht een spin inbeelden in de struiken (en ook bang van worden). Via metingen hebben we ontdekt dat in beide gevallen dezelfde delen van de hersenen wordt aangesproken.

In ons brein hebben we een deel dat we de amygdala noemen. De amygdala is ons emotionele brein. Het houdt de zintuiglijke input sterk in de gaten. We hebben 5 zintuigen:

  • zien,
  • horen,
  • voelen,
  • proeven,
  • ruiken.

 

Zien, horen, voelen en proeven gaan via de Thalamus (ook deel brein) naar je cortex, tenzij de lading van de gebeurtenis te heftig is, want dan gaat het naar je amygdala. Reuk daarentegen slaat de thalamus over en gaat direct naar cortex, of bij gevaar naar de amygdala.

Vechten, vluchten, bevriezen

De amygdala is dus dat deel dat je in een staat van vechten of vluchten brengt en dat geeft dat nare paniekgevoel.

Bij veel situaties is het nog steeds fijn dat de amygdala-alarmknoppen worden ingedrukt. Je moet er niet aan denken dat je blijft staan voor een aanstormende kudde koeien, om maar wat te noemen. Of iets reëlers, aanstormende trein of auto. Maar je bent ook blij dat je alert wordt gemaakt door de geur van rook of een vieze smaak/geur van eten dat over de datum is.

Al met al ben ik blij met de “normale” werking van de amygdala. Ik schrijf normaal tussen “”, omdat jou angst geven bij irreële zaken ook normaal is voor de amygdala.

Ik begon dit verhaal met het feit dat het brein reageert op iets dat het bewust en onbewust ervaart. Je amygdala reageert dus op iets waarvan je denkt dat gaat gebeuren. Neem een presentatie. Het blijkt uit onderzoek dat het geven van een presentatie nog erger is dan de dood.

Dus wanneer iemand een presentatie moet geven (stel over een week) dan haalt het brein deze naar het NU, want daar ben je tenslotte. De angst die je eraan koppelt haal je uit het verleden. Logisch, toch? Maar dit is weer irreëel.

Amygdala

Maar ja, de taak van je amygdala is om je veilig te houden en om dat te doen, schiet het stress hormonen af die je het vluchten of vechten gevoel geven. Met andere woorden; je gaat er van alles aan doen om een situatie te vermijden. Heb je dit eenmaal gedaan, dan keert de rust terug. Herkenbaar tot dusver?

Je voelt je dan op dat moment wel weer fijn, maar een eerstvolgende presentatie zal het zelfde effect geven. Waarschijnlijk eindresultaat; ik moet een functie zoeken zonder presentaties. Weg kansen. Zo geldt dit ook voor vliegangst, sociale angst, enzovoort.
 
Boos of dankbaar
 
De meeste mensen balen of worden boos om het feit dat ze vluchten. Ik zou je willen vragen om dankbaar te worden. Heeft misschien uitleg nodig. Je amygdala kun je zien als je vriend die jouw veiligheid hoog heeft staan. Vierentwintig uur per en zeven dagen per week is je amygdala met jouw veiligheid bezig. Mooi toch?

Amygdala gebruikt een oud verhaal...

Het is alleen zo dat je amygdala een oud verhaal elke keer herhaalt. Het spurt het verleden af en vergelijkt het met een toekomstige actie. Was de oude actie te gevoelig, dan hup de vluchtknop indrukken. Echter, je amygdala houdt helaas geen rekening met tijd. Het denkt niet: “ohhh, wacht even, jij was 4 toen je die angst voor honden kreeg en nu ben je 34”. Ohhh, maar dan geldt het niet meer.
 
Nee, nee… eens bang, dan altijd bang, want je weet maar nooit. Al met al is het dus zaak om je amygdala te resetten. Amygdala resetten? Jazeker! En dit kan.
 
De amygdala kun je resetten met bijvoorbeeld, Havening, NLP, Hypnose, EFT en Touch of Matrix. Ik licht hier even hypnose eruit (wil je meer weten over de anderen – klik op de woorden).
 
Hypnose of trance is een natuurlijke staat van ontspanning. Je slaapt niet en de therapeut heeft ook zeker geen macht over je. Wanneer je iets niet bevalt tijdens een sessie, dan kom je gewoon uit de trance. Middels een hypnose sessie ben je in staat staat om je brein frequentie terug te brengen van beta of alfa naar theta en het kritische stemmetje is dan ook even offline.

De eerste essentiële gebeurtenis moet dus weg...

In deze staat kunnen nieuwe suggesties aan het onbewuste worden gegeven in de vorm van verhalen, metaforen en analogieën (in samenspraak met de client). Met hypnose ben je in staat om de ISE (Initiating Sensitizing Event – eerste moment waar probleem ontstond) te “repareren”. (Misschien heb je op de televisie de vele voordelen van hypnotherapie gezien.)
 
Je hoeft niet direct met Havening, NLP, Hypnose, EFT en Touch of Matrix te starten.
Doe eens eerst het volgende: Wanneer je een sensatie krijgt (die je labelt als paniek)  dan ga je in de dankbaarheid modus. Waarom? Omdat je brein denkt dat er gevaar dreigt. Het geeft je op een onhandige manier te kennen uit te kijken. Het helpt dus.
 
Zeg ook eens stil en in jezelf (met overtuiging): ”ik ben dankbaar dat je me helpt. Ik zie nu even geen echt gevaar, dus heb ik iets gedacht dat jou misleidt heeft. Kun je me teruggeven wat dat was en waarom het zo gevaarlijk is”?
 
Door het laatste deel, ik zie nu even gevaar echt gevaar, dus heb ik iets gedacht dat jou misleidt heeft. Kun je me teruggeven wat dat was en waarom het zo gevaarlijk is, leg je als het ware de vraag terug naar je amygdala. Er ontstaat een dissociatie. Je bent niet boos geworden (dit zorgt anders ook voor stressnormen), maar je erkende wat er gebeurde. Je was dankbaar en dit maakt serotonine en oxytocine aan.

Kaak los en perifere blik

Vervolgens zorg je ervoor dat je een soort van dromerig gaat kijken. Kijk iets omhoog en laat je kaak los. Adem laag in en adem iets neuriënd uit. Tegelijkertijd denk je aan iets leuks, mooi of vertederend.
 
Ga hier is mee aan de slag en ik ben benieuwd of het ook voor jou werkt.
Ik heb er zoveel zin in om jou hierbij te helpen.

Waar kan ik jou bij helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.