Doorzetten is de sleutel tot succes

Doorzetten is de sleutel tot succes.

Heb jij net als ik, datgene dat hierboven staat, ook al meerdere keren gehoord? Ja, toch?

Maar ja, ervoor zorgen dat we 100% doorzetten in de dingen die er toe doen, is een van onze grootste uitdagingen.

Elk succes is het resultaat van consistente actie over een langere periode. Kijk maar eens naar lopen, fietsen, lezen, rekenen, enzovoort.

Ik geloof het volgende…

 • Jarenlang elke dag 10 minuten mediteren? We zullen ons heerlijk ontspannen voelen en kunnen beter omgaan met spanningen van buitenaf.
 • Drie keer per week sporten en twee jaar lang elke dag fatsoenlijk eten? Ons lichaam zal onherkenbaar en fit zijn. 
 • Twee jaar lang elke dag 60 minuten geconcentreerd werken aan een tweede baantje dat je echt wilt? Het zal ongetwijfeld van de grond komen en een succes zijn.

 

Als we lang genoeg stapje voor stapje in de richting van ons doel lopen, zien we uiteindelijk de finish. Dit zijn de resultaten die we willen.

Note: Bij doelen denk ik ook aan gaan…

 • van onzeker naar zeker
 • van angst naar moed
 • van chaos naar orde
 • van contactloos naar relatievol
 • van falen naar succes

 

Alles dat je wilt bereiken, dien je eerst te bereiken in je eigen brein. Dat is de eerste stap. De tweede stap is dit uitwerken en de laatste stap is het uitvoeren. 

 1. uitdenken / voelen
 2. uitschrijven
 3. uitvoeren

Oké, nu gaan we even in de spiegel kijken en de waarheid zeggen, want…

Hoe vaak vertel jij jezelf dat kleine acties niet helpen? Dat ze het verschil niet maken? Dat is toch een soort zelf sabotage. 

Want heus, elke dag je koekje laten staan helpt. Elke dag 15minuten wandelen helpt. Elke dag je affirmaties uitspreken helpt. Elke dag een stukje van je tuin doen helpt. Elke dag oefenen voor de spiegel helpt.

Door onszelf te vertellen dat kleine acties “niet zo’n groot verschil zullen maken” kunnen we een aantal “geldige” excuses bedenken om onze acties te onderbreken en stoppen.

Door deze manier van denken komen we vast te zitten in een eindeloze cirkel.

Honderd procent (100%) gefocuste actie wordt snel gevolgd door het onvermijdelijke opgeven zodra we de motivatie verliezen of iets in de weg staat (om te doen) wat belangrijk is.

We doen het, of we doen het niet. Een beetje proberen bestaat niet.

Dit is het probleem met de alles-of-niets-benadering… We willen snel resultaat. We willen snel klaar zijn en zijn niet bezig met het proces waar je van kunt gaan houden. We benoemen steeds de nadelen van de korte termijn inspanning (ik mag … niet meer) en vergeten het lange termijn resultaat (fit, gezond, krachtig, eigen bedrijf, enz.). Wanneer je een alles of niets instelling hebt kun je zeggen…

Het geeft ons zelden alles en bijna altijd geeft het ons niets!!!

Dit alles of niets-denken is een soort moeten. Nu moet het lukken… Ik moet nu alles geven… Dit kost energie en we zijn te vaak bezig met dat wat je moet laten of moet veranderen. Zijn we bezig met het eindresultaat? Ja, soms! Maar meestal zijn we bezig met wat je kwijtraakt door de verandering. Logisch wellicht. Je weet wat je kwijtraakt, maar weet nog niet wat je krijgt. Zoals mijn moeder altijd zei: “Hebben is hebben en krijgen is een hele kunst”.

We vinden het vaak het onmogelijk om het draaiende vliegwiel op gang te houden wanneer dingen ineens tegenzitten. En hé, een leven is vol grilligheden en ja, daar zit wel eens wat tegen.  Maar als iets tegenzit, hoef je niet de motivatie tot het nulpunt te laten duikelen. 

We blijven gewoonweg niet lang genoeg in het spel om zinvolle resultaten te zien. Met andere woorden: Je hebt het gevoel een zware bal tegen een berg op te duwen en voordat je bij de top bent geef je op. De bal rolt terug en je kunt weer opnieuw beginnen. Had je even doorgezet, dan was die bal ook gaan rollen, maar dan naar een nieuw eindpunt.

We staan dus bij verandering AAN… of UIT!

Om los te komen van de destructieve ‘alles of niets’-mentaliteit, moeten we het tegenovergestelde oefenen. Let op! Het gaat om oefenen met een glimlach. Het gaat om kleine stapjes. Elke stapje dat je haalt dat vier je. Vieren is dopamine en dit stimuleert. 

Flexibel denken.

Het is tijd om de aan/uit-schakelaar in een draaiknop te veranderen.Hierbij introduceer ik de draaiknop filosofie. Dit wordt jouw geheime wapen. Deze benadering stelt ons in staat om het niveau van onze acties aan te passen (in plaats van ze helemaal op te geven) wanneer het leven even onder druk staat of de motivatie laag is. Het is een ongelooflijk eenvoudig hulpmiddel om onze acties naar boven of onder bij te regelen, afhankelijk van wat er in ons leven gebeurt. Merk even scherp op dat de 0 is weggelaten.

Dit betekent dat we nooit NIETS kunnen doen en altijd IETS moeten doen (hoe klein ook voor een geluksmomentje).
Het doel is altijd om boven de #1 uit te gaan, maar op dagen dat het moeilijk is om alles te geven, draaien we de knop naar #1 om er zeker van te zijn dat we toch een of andere actie ondernemen. Dit is puur bewustwording dat je nog steeds bezig bent met de verandering naar beter. 


De sleutel is dus om de knop op en neer te draaien om vooruitgang te blijven boeken. Net als bij de bal tegen de berg opduwen. Je wilt wellicht 6 meter per dag, maar 1 meter is ook vooruitgang. De 0 zou betekenen loslaten…
Laten we eens kijken wat de actie zou kunnen zijn als de #10 wordt gekozen en wat als de #1 wordt gekozen.

Er is altijd wel iets te doen - mindsetpower

Voorbeeld invulling van de #1 en #10

Een #10 kan betekenen dat we een hoofdstuk van ons boek schrijven. Een #1 zou kunnen betekenen dat we één regel schrijven.

Een #10 kan betekenen dat we 30 minuten mediteren. Een #1 kan betekenen dat we 10 seconden mediteren.

Een #10 kan betekenen dat we een volledige fysieke work-out doen van 40-60 minuten doen. Een #1 kan betekenen dat we één push-up doen.

Een #10 zou kunnen betekenen dat we drie keer per dag een wandeling van 20 minuten doen. Een #1 kan betekenen dat we maar één wandeling van 10 minuten doen.

Een #10 kan betekenen dat alle gegeten maaltijden biologisch en perfect uitgebalanceerd zijn. Een #1 zou kunnen betekenen dat we slechts één maaltijd per dag biologisch en perfect in balans is.

Een #10 kan betekenen dat je twee uur moet ontspannen voordat je naar bed gaat. Een #1 kan betekenen dat je 5 minuten moet ontspannen voordat je naar bed gaat.

Een #10 zou kunnen betekenen dat we tien prospects op een dag spreken. Een #1 kan betekenen dat we er maar met één spreken.

Een #10 kan betekenen dat we een uur rennen. Een #1 kan betekenen dat we 10 minuten rennen.

Je snapt het idee, toch?

Elke dag actie

We nemen in principe elke actie met een hoge hefboomwerking en zoeken uit wat de actie zou zijn voor elk nummer op de wijzerplaat.

Deze “draaiknop” methode  heeft de volgende voordelen:

 • heeft een uitvalpercentage van 0%.
 • is niet afhankelijk van een hoge mate van motivatie.
 • werkt, ongeacht welke grilligheden het leven ons toewerpt.

In plaats van de “alles-of-niets”-benadering…

Moeten we streven naar de “ALTIJD IETS”-benadering.

Of het nu is om één zin te schrijven, 10 seconden te mediteren, een enkele push-up te doen, een maaltijd te vervangen door een minder bewerkte, het maakt niet uit.

Zolang we MEER DAN NIETS doen, zitten we nog in het spel.

Deze mentaliteit helpt ons om 100% vol te houden. Om de bal naar de top van de berg te duwen. 

En als consistentie de norm wordt, kunnen we opschalen.

Laten we de aan/uit-knop los te laten…

En denk in plaats daarvan aan onze acties middels een draaiknop (zonder 0)

Op die manier kun je je acties op en neer draaien, afhankelijk van wat je vandaag wilt of kunt doen.

De actie van vandaag:

 • Kijk eens naar een doel waar je moeite mee hebt om te bereiken.
 • Stel jezelf de vraag: “Wat is absoluut het MEESTE dat ik kan doen (dat is jouw #10)
 • Stel jezelf de vraag: “Wat is het absolute het MINSTE dat ik zal doen (dat is jouw #1)
 • Zet je dan in om minimaal 1 actie te doen als het leven druk wordt, of je hebt er geen zin in!
 • Vanaf vandaag, …., is dit je nieuwe mantra…

IK DOE ALTIJD IETS

Consistentie is de sleutel - mindsetpower

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

PS: Ik ben een expert in het optimaliseren van je mindset. Wanneer jij je mind ergens toe kunt zetten, dan zul je het halen. Maar zoals je hebt kunnen leren van mijn speciale Mindset Power Piramide moet je eerst interne blokkades onder ogen zien, voordat jouw doelen ook daadwerkelijk bereikt zullen worden. Hoe soft het ook mag klinken, maar angst is de grootste drijfveer om iets niet te doen. Ons onbewuste wilt ons veilig houden en zal jou weg willen houden van eventueel gevaar. Hoe? Door een zeer onaangenaam gevoel in je lichaam. Je zult begrijpen dat je een actie wel onderneemt waneer dit nare gevoel wegblijft. De Mindset Power Piramide geeft inzicht in het wegnemen van blokkades en ook het inzicht om je doelen te bereiken. Bel 0636430220 voor meer info.