Communicatie - ACTIEF

De C van... COMMUNICATIE

Fijn dat ik je vandaag opnieuw mag voorzien van een stukje informatie die jou zal helpen jezelf beter te begrijpen en daar waar nodig te herstellen en hervinden.
 
Zoals in mijn vorige nieuwsbrief aangekondigd, behandel ik in elke nieuwe nieuwsbrief een volgende letter uit mijn ACTIEF-model. Afgelopen keer hebben we het gehad over de kracht van woorden en kwam de belangrijke letter A van Acceptatie aan bod. Nu je weet hoe het werkt met accepteren van jouw situatie en problematiek in het NU, ben je toe aan de volgende stap.

"Ik BEN moe" versus "Ik VOEL me moe".

We zijn allemaal wel eens moe. Maar wat zeg jij in dat geval eigenlijk? Hoogstwaarschijnlijk kies je, zoals bijna een ieder van ons, voor ‘Ik ben moe’. Herken je echter het verschil tussen ‘ik ben moe’ en ‘ik voel me moe’? Hoe miniem het verschil ook mag lijken; wist jij dat het op jou als persoon een enorme impact heeft?
 
‘Ik ben moe’ en ‘ik voel me moe’ zijn slechts twee korte zinnetjes. Op het eerste gehoor valt je nauwelijks of geen verschil op; het lijkt om het even. Echter, er is wel degelijk een ENORM verschil tussen beide zinnen. Dat grote verschil zit hem in het woordje “ben” en het woordje “voel”.
 
Wanneer jij namelijk het woordje “ben” gebruikt, dan praat je op identiteitsniveau. Elk gebruik van het werkwoord ZIJN slaat direct op jouw identiteit. Hierin heb je zogezegd geen keus; je BENT zo.
 
Wanneer je het woord ‘voel’ gebruikt, dan heb je het over een vorm van gedrag. Hierin ligt ruimte, want gedrag is altijd een KEUZE. Snap je de impact van je woordkeuze op je gemoed?

Identiteit en gedrag.

Terug naar mijn ACTIEF-model. De A van acceptatie is reeds behandeld. De C staat voor communicatie en communicatie betekent overdracht. Jij wilt middels jouw communicatie iets bij de ander laten binnenkomen, hopende dat de ander je begrijpt.

De betekenis van je communicatie is de reactie die het oproept.

Nog een keer: De betekenis van je communicatie is de reactie die het oproept. Begrijp je wat ik daarmee bedoel? Heb jij daar wel eens over nagedacht? Of ben jij iemand die denkt of tegen de ander zegt: ”Snap je het nou nog niet?” Wanneer iemand iets niet snapt, dan leg je het òf niet goed genoeg uit òf de ander heeft een verschillende betekenis aan iets gegeven. Laat me je dit uitleggen.

Communicatie bestaat uit 3 onderdelen:
Non-verbaal : 55%
Intonatie : 38%
Woord : 7%

Een gedachte is een gesprek met jezelf... Let goed op wat je allemaal tegen jezelf zegt. Is het Positief of negatief.

Woorden vormen slechts 7% van je communicatie.

Vind je het verrassend dat woorden slechts een aandeel van 7% hebben in je communicatie? Toch is het wetenschappelijk bewezen. Laten we het zelf eens analyseren, zodat je hopelijk een stukje verhelderend inzicht krijgt in je eigen communicatie naar anderen, maar ook in je interne communicatie (oftewel je gedachten).

Non-verbale (dit betekent ‘zonder woorden’) lichaamstaal wordt door het onbewuste gelezen. Kleine veranderingen in iemands houding, gezicht en/of ademhaling worden door het onbewuste herkend en geven direct een ander gevoel. Het kan je verdrietig maken (bijvoorbeeld als je iemands mondhoeken ziet zakken) of je alert maken (bijvoorbeeld wanneer iemand z’n ogen meer samenknijpt, zijn lippen strakker worden en/of zijn ademhaling naar boven gaat). Er wordt geen woord gesproken, maar toch verander jij (vrijwel geheel ongemerkt) emotioneel.

WAT BEN JIJ TOCH GEWELDIG

Stel dat iemand zegt: “Wat ben jij toch geweldig!”, dan hangt jouw interpretatie van deze woorden af van een heleboel factoren. Vertelt iemand dit aan jou met een oprechte, stralende blik en opgetogen houding, dan groei je. Echter, vertelt iemand dit met een strakke blik en een opgetrokken wenkbrauw, dan word je onzeker. Vertelt iemand dit met een olijke blik, maar met een gemene intonatie, dan ben je verward.

Een woord is maar een woord?

Aangezien iedereen ooit kind is geweest is, weten we dat een ouder vaak alleen maar een bepaalde blik hoeft op te zetten of het kind weet al wat er van hem of haar gewenst wordt qua gedrag. Hoe sterk was jij als kind gefocust op hoe de dingen werden gezegd? De manier waarop bepaalt namelijk WAT er precies gezegd wordt.

Kijk maar eens naar de volgende zinnen en probeer de verschillende betekenissen eens uit met je intonatie en lichaamshouding. Elk zinnetje krijgt alleen betekenis door houding en intonatie:

“Leuk zeg”
“Heel apart”
“Echt te gek”
“En nu stoppen”
“Doe maar gewoon”
“Dat laat ik me geen twee keer zeggen”
Enzovoort
 
Bedenk eens hoe lastig het is voor kinderen die op social media worden bedreigd. Als lezer heb je geen idee hoe de geschreven woorden precies worden bedoeld. Echter, als de woorden door een pestkop worden geschreven wordt er door het lezende kinderbrein automatisch een houding en intonatie aan gekoppeld. Gezien de voorafgaande gebeurtenissen is deze interpretatie logisch.

Interne en externe communicatie.

Nu denk je misschien dat jouw non-verbale communicatie alleen iets is dat vanuit jou naar anderen geldt en vanuit anderen naar jou. Niets is minder waar. Non-verbale communicatie geldt zowel voor jouw externe communicatie (naar anderen toe) als jouw interne communicatie (de communicatie met jezelf; je gedachten).
 
Lichaam en geest zijn immers aan elkaar gekoppeld.
Voor het brein maakt het niet uit of iets werkelijk gezegd wordt of dat jij het bedenkt.

Denk hier eens over na:

Je ziet iemand op straat met afhangende schouders voortschuifelen. Zijn blik is naar beneden gericht. Wanneer diegene ook nog eens langzaam en monotoon praat, dan is jouw oordeel al snel geveld: Deze persoon is depressief. De afhangende schouders, het gebogen hoofd, het voortschuifelen, het langzame monotone praten zijn patronen die wij zelf gelabeld hebben. Het brein heeft er de betekenis ‘depressief’ aan gegeven.
 
Deze patronen gelden in ons brein echter niet alleen voor anderen.
 
Dus… wanneer jij je schouders laat zakken, je hoofd al zittende in je handen legt en somber begint te praten, waarbij je een negatieve woordkeuze hebt met een verkeerde intonatie, dan ben je wat jouw brein betreft net zo depressief als die ander die je zag lopen. Wanneer dit door stress komt, maakt het brein ook nog eens stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan. De effecten hiervan kunnen zeer nadelig zijn.

Oefening om uit je negatieve stemming te komen.

Ik vind de volgende oefening altijd leuk om te doen met mijn klanten als ik merk dat ze te veel in elkaar gedoken gaan zitten en hun toon te negatief wordt. Het is dan hoog tijd om ‘wakker’ te worden. “GA.AAN!” De oefening is om het effect van het je lichaamshouding te ervaren.

 

De oefening:

Wanneer jij instaat bent om op je hurken te zitten, doe dit dan. Leg je hoofd in je handen en laat deze tussen je knieën zakken. Je kunt ook op een stoel gaan zitten (is wel minder effectief) en je hoofd tussen je benen laten zakken. Ervaar nu hoe het brein een soort van wanhoop begint te voelen en dat het bijna onmogelijk wordt om een gevoel van blijdschap naar boven te halen. Je houding bepaalt je interne woordkeuze en je gevoel. Ongemerkt hypnotiseren we onszelf middels deze houding en ongemerkt blijven we op deze manier ronddwalen in negatieve stemming.
 
Tijd om uit deze hypnose te komen en ÁÁN te GAAN om het AAN te GÁÁN.
 
Vervolgoefening:
Ga staan en steek je armen zo ver mogelijk in de lucht. Kijk schuin omhoog richting de lucht. Zet een brede lach op je gezicht en probeer je nu eens heel somber en neerslachtig te voelen. Lastig hè?

Lichaam en Geest zijn één.

Na zo’n simpele verhelderende oefening zijn mijn cliënten stuk voor stuk ineens alert op hun houding en het eventuele gevolg. Voordeel: Het brein herkent dat je in een actieve staat bent. Ik zeg dan ook altijd GA.AAN!!!
 
Met andere woorden:
 
GA AAN!
Wanneer je niet verder komt, sta je in de uitstand. Zet jezelf weer aan. GA AAN en wees ACTIEF!
 
GA AAN!
Durf dat wat je wilt AAN te GAAN. Ervaar het. Zie het niet als een probleem, maar als een uitdaging die je AANGAAT. Krijg feedback, pas je manier van werken aan en GA AAN!
 
Aan het eind van deze nieuwsbrief stel ik jou de vraag: 

Sta je aan en Ga je aan?

Je lichaam spreekt voor zich. De vraag is of we bereid zijn het te lezen.
 
Er zijn vele boeken geschreven over het lezen van het lichaam of onderdelen van het lichaam, zoals het gezicht. Dit ‘lezen’ geldt natuurlijk niet alleen voor het gezicht en het lichaam van de ander, maar ook, of júist, voor die van jezelf.
 
Hoe meer jij de signalen en patronen bij jezelf herkent, des te beter herken je die bij de ander. Let dus vooral op wat je zegt en hóe je de dingen benoemt in je eigen gedachten. Word hiervan bewust. Valt het je op wanneer je tegen jezelf zegt “Jemig, doe ik het weer! Ik kan ook nooit eens normaal doen!”. Let eens op de negatieve woordkeuze en intonatie. Als je je dit bewust wordt, kun je het de volgende keer wellicht veranderen in bijvoorbeeld; “Oeps, dat was niet handig. Volgende keer kan ik het beter zus of zo (als in positief vrij in te vullen) doen”. Een wereld van verschil voor jouw brein, met alle positieve consequenties van dien. Wees lief voor jezelf. Behandel jezelf zoals je graag door een ander behandeld wilt worden.
 
Ga eens wat langer voor de spiegel staan en kijk eens goed naar jezelf. Verander eens iets in je gezicht. Trek je mondhoeken wat hoger op en laat je ogen meer glimlachen. Let eens op wat er dan met je lichaam gebeurt.

Sta je aan en Ga je aan?

Het brein

Ik hoop dat de zin in het begin van deze nieuwsbrief, te weten “De betekenis van je communicatie is de reactie die het oproept”, na mijn verhaal helder is. Alles, maar dan ook echt àlles, gebeurt vanuit het brein. Jij zegt/denkt (of een ander zegt) een woord en vervolgens gaat jouw brein, als ware het GOOGLE, op zoek naar wat er bedoeld wordt. Hier gebruikt het de paden van de patronen voor die jij ongemerkt hebt aangelegd. 

Wanneer je brein meent dat het weet wat er wordt bedoeld bouwt het op die informatie verder. Tja, en als je brein bij aanvang al de verkeerde signalen heeft gekregen om zijn zoektocht mee te starten, dan begrijpen we elkaar op het eind natuurlijk helemaal niet meer.

Wees ACTIEF en GA.AAN!

MindsetPower is expert in ACTIEF je DOELEN stellen en halen door te GA.AAN op een slimme, pragmatische en eenvoudige manier. Kijk een bij de online cursussen als je thuis in je eigen huis en in je eigen tijd wilt leren. Ik zal er altijd voor je zijn als je vragen hebt. Mocht jij het gevoel hebben blokkades op je pad te hebben waardoor je jouw doelen niet haalt, kijk dan eens op de “coach-traject” pagina. Ik ben er om jou te helpen en kan niet wachten om met jou aan de slag te gaan!

Hoe zou ik jou kunnen helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

Ik help je graag bij het wegnemen van jouw blokkades! Maar jij moet actie ondernemen.

Uiteraard staat het je vrij om eerst rustig zelf aan de slag met het e-book dat ik je pas heb toegezonden. Stel vragen aan mij als je niet precies weet wat ik bedoel of hoe het voor jouw uitdaging is in te zetten. Ik ben er om jou te helpen!

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.