Waar komt angst vandaan

Waar komt die angst vandaan en hoe deze te "overwinnen".

Zoals ik in mijn gratis E-book schrijf ben je niet geboren met angsten, maar de eerste keer dat het mij trof dacht ik daar heel anders over.
 
Weet je wat mij het meest trof toen ik die angsten had, was dat ik dacht dat het aan mij lag. Er was iets mis aan mij. Tenminste, zo dacht ik.

Niets met mij aan de hand

Niets is minder waar; angsten zijn onbewust “aangeleerd” en wat is aangeleerd (al is het onbewust) kun je ook weer afleren, toch? Dit geldt, zo is mijn zienswijze) voor alles en iedereen, dus ook voor jouw angsten. (Wanneer dit niet aanvaard, zul je altijd met de angsten blijven zitten. Verander NU jouw perceptie en schud jezelf  los. Maak ruimte om te geloven dat jij jezelf kunt resetten en weer van het leven kunt genieten.)
 
Toen ik dit dus voor het eerst tegen mezelf zei, dacht ik ook; ja oké, maar wanneer is dit onbewust aan mij geleerd dan? Ik zou niet weten wanneer ik in de auto zat en angstig was. Nu weet ik en jij wellicht ook, dat het brein informatie vervormt, informatie weglaat en informatie generaliseert.
 
Mijn paniekaanvallen hadden waarschijnlijk helemaal niets met autorijden te maken, maar had mijn brein wel een vervorming en generalisatie gedaan die mij in paniek liet schieten in de auto en later in supermarkt, etc..
 
In mijn praktijk komt het toch steeds weer uit dat de oorsprong van de angst:
 • Is “geleerd” voor je 8ste,
 • Dat wanneer je iets angstig leert er meerdere zintuiglijke componenten blijven hangen. Dus dat wat je zag, hoorde, voelde, rook en proefde. De imprint dus.
 
Voor je 8ste ben je een “open vat”. Je gelooft alles. Denk maar aan Sinterklaas, Kerstman, Paashaas of gewoon iets anders waar een kind direct in gelooft. Nu geldt dit geloven niet alleen voor de Kerstman of Sinterklaas, maar ook voor zaken die ouders of leerkrachten zeiden zoals:
 
 • “jij kunt ook echt helemaal niks, hè”,
 • “jij bent ook altijd bang”,
 • “je bent veel te druk, misschien moest je maar eens naar een kostschool”,
 • “je rapport is slecht, het wordt niks met jou”,
 • “waarom doe jij dat? Je moet eens een voorbeeld nemen aan je broertje”,
 • “is een ouder bang voor iets, dan neem het kind dit vaak over”,
 • Enzovoort.

Communicatie is veel mer dan woorden alleeen...

Verder moet je weten, dat communicatie uit drie delen bestaat, nl; verbaal (de woorden), non verbaal (het lichaam) en intonatie. Nu, schrik niet, is dit de verhouding:
 
 • Non verbale communicatie is 55% van de communicatie,
 • Intonatie is 38%, en,
 • verbaal dus slechts 7%.
 
Dus men hoefde vaak niet veel te zeggen in woorden (misschien herken je dat wel), omdat het lichaam alles al zei. Dit was vaak nog veel pijnlijker, toch?
 
Nu kun je in je kindertijd onder druk hebben gestaan door ouders, vriendjes of bijvoorbeeld leraren. Om onder die druk uit te komen ga je bij jezelf een gedrag aanmeten. Je wordt een andere “IK” (Ik noem dit nu de “IK”, omdat we het heel vaak hebben over “IK” en Mijn- of Mezelf). Ik zie de IK als de ego – zelf-beeld. Niet meer de oorspronkelijke “ZELF”.  
 
Je gaat opeens niet meer vanuit je hart leven, maar vanuit een geleerd systeem dat het beste past bij anderen in bepaalde situaties. Je voldoet dan tenminste aan de eisen van anderen en je krijgt niet steeds een snauw, straf of nare blikken.
 
Een “deel” in jou gaat bepaalde zaken vermijden. Dit levert dan minder “pijn” op. Dit kan zowel mentale als fysieke pijn zijn. Omdat je niet meer vanuit je authentieke “ZELF” leeft, kan die andere/nieuw “IK/EGO” later helaas voor problemen zorgen.
 
Wanneer jij in je jeugd bent weggelopen voor discussies (omdat het te pijnlijk was), dan kan het zijn dat je later (dus op je huidige leeftijd) geen discussies aangaat wanneer je dat wel zou willen. Dit leidt terug naar je jeugd.

Waarom kun je angst voelen, terwijl er niets te zien is?

Weet dat je bij een traumatische ervaring meerdere negatieve leermomenten inprent. Ik leg het even uit. Stel dat je een overval meemaakt. Wat sla je dan onbewust allemaal op.
 
 • Pistool of wapen. Dit is dan de grootste angst trigger. Ze noemen dit de content.
 • De pistool wordt door iemand in bepaalde kleding (zwarte bivakmuts) vastgehouden. Dit is de complex content.
 • Vervolgens gebeurt de overval in een bepaalde omgeving. Stel er stond daar een specifieke lamp.
 
Omdat je onbewuste alles registreert, dus pistool, man, bivakmuts, lamp, enzovoort, kun je je voorstellen dat er plots een angst kan opkomen wanneer je een bivakmuts onbewust ziet.
 
Zo geldt ook dat er angst kan ontstaan wanneer je in een ruimte bent waar een gelijk uitziende lamp is. Bewust leg je wellicht de link niet, maar onbewust wel.
 
Nu neem ik een overval als voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor andere bedreigingen, of nare situaties. Wanneer je brein (amygdala) een ervaring als bedreigend heeft opgeslagen (wanneer je het gevoel hebt dat je mentaal of fysiek bent opgesloten wordt dit als gevaarlijk opgeslagen. En dat is logisch, toch?) zal het altijd alarm slaan (stresshormonen aanmaken) wanneer het denkt iets te herkennen. Je krijgt dan een vechten, vluchten of bevriezen reactie.
Je ziet dat je onbewuste je metgezel is en echt haar of zijn best doet om je veilig te houden, maar of het in je huidige leven nog werkt, is nog maar de vraag. Het is dus van belang om triggers uit je onbewuste systeem te halen om zo te helen. Havening, Hypnose, NLP doen dit.

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.