Acceptatie

Onderneem ACTIE - wees A.C.T.I.E.F

Als ik met mensen werk, dan denk ik aan: ACTIEF
 
A : Acceptatie
C : Communicatie
T : Terugkoppeling
I  : Implementatie
E : Evaluatie
F : Fast Forward
 
In de verschillende nieuwsbrieven komen alle letters / onderdelen van het model voorbij.

De A van... ACCEPTATIE

Acceptatie geeft rust.
 
Het blijkt (dat was het voor mij ook hoor) altijd weer lastig te zijn voor mensen om te accepteren waar ze staan. Veelal wordt de ellende of angst weggeschoven alsof het er niet is. Maar het is er wel degelijk. Laat het vooral ook gewoon zijn. Het is niet van TOEN, het is niet voor STRAKS, het geldt NU. 
 
Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.
 
Ik leg het je uit middels een metafoor.
 
Stel je voor dat er middenin je huis een gesloten kast staat met een groot stuk rottend vlees erin. Het meest logisch zou natuurlijk zijn om te gaan kijken waar die vreselijke stank vandaan komt, de kast te openen, het ‘probleem’ waar te nemen en het stuk rottend vlees op te pakken en uit je huis te verwijderen. Dit is ook het meest effectief, want na deze actie ben je hoogstwaarschijnlijk van de stank verlost.
 
Echter, als het we bedenken dat die kast ons inner-ik is waar een belemmerend probleem in ligt te ‘etteren’, dan zijn we helemaal niet automatisch geneigd om eens goed naar het probleem te kijken en deze middels de juiste actie aan te pakken, zodat het probleem wordt opgelost en verwijderd. In dit geval, terug naar de metafoor, doen we meestal de kast open (als in we denken aan het probleem) en bedekken het stinkende vlees met doeken en luchtverfrisser om de stank tegen te houden (we stoppen het probleem weg of bagatelliseren het). Het voortgaande proces van rotting negeren we (we gaan het probleem niet aan, waardoor het zich kan uitbreiden naar andere gebieden in je leven). Deze keuze heeft uiteraard consequenties. Het probleem belemmert je steeds meer en emotionele pijn kan nu zelfs lichamelijke klachten gaan veroorzaken.
 
 
Hoe geestelijke problemen lichamelijke problemen kunnen worden.
 
Hieronder vind je tabellen met psychische en lichamelijke symptomen die allemaal ontstaan kunnen zijn door negatieve emoties.

Symptomen eventueel door emoties

Lichamelijke symptomen

Laat jezelf niet in je problemen wegzakken alsof het drijfzand is. Accepteer wat is en kijk naar de feiten. Maak het verhaal niet groter dan het is. Haal het verleden, dat zogezegd schuldig is aan je misere, er niet bij. Wat heb je daar aan? Het verleden is er niet meer en de toekomst is er ook niet.

Je hebt alleen NU en daar zul je het mee moeten doen. Belangrijk is dat je de feiten bekijkt.
Feiten als:
– Ja, ik voel een angst voor…
– Ja, in die en die situaties heb ik het gevoel dat ik faal.
– Enzovoort
Belangrijk is dus in het NU de feiten te onderzoeken, ze te accepteren en zo de juiste actie te ondernemen om een oplossing te vinden.

Hoe kom je in het NU?

. Ga eens lekker ontspannen zitten, gun het jezelf.

. Kijk wat wazig uit je ogen – heb geen focus en neem niets scherp in je op, doe alsof je dagdroomt. Dit noem je een perifere blik.

. Je kaak is ontspannen en je tong ligt tegen je gehemelte met het puntje van je tong tegen en achter je tanden.

. Je kijkt wat schuin omhoog. Er ligt geen spanning op de ogen.

. Adem nu 4 tellen in (zorg ervoor dat bij inademen je navel naar voor gaat en niet je borst omhoog), houd 4 tellen vast. Adem nu in 4 tellen uit en houd opnieuw 4 tellen vast. Herhaal dit.

. Bij elke uitademing wordt je steeds lomer en zwaarder.

. Je hoofd raakt leeg en komt steeds meer in het NU.

Als je je eenmaal heerlijk ontspannen voelt, vraag je aan jezelf:

. “Wat is de kleinst mogelijke stap om dit probleem op te lossen?” Al is de impuls die je daarna krijgt om lekker in de tuin te gaan werken of een broodje te eten, doe dit dan en blijf ontspannen. Bij deze opvolgende actie komt wellicht een nieuwe impuls. Volg op en blijf in de ontspanning. Ervaar waar het je brengt. Succes!!!

Erkenning en acceptatie is stap 1 van het proces.

Voor velen is benoemen van het probleem al een verlichting. Niet meer verstoppen, maar erkennen dat er een probleem is en wat deze dan inhoudt. Na de acceptatie volgt dus vanuit ontspanning de actie. Heus, plots zie je dat een keuze hebt.
 
De keus is namelijk: Of je pakt de koe bij de horens en verandert of je blijft doen wat je deed. Maar weet dan wel, zoals Einstein eens zei: “Het toppunt van waanzin is iets anders willen bereiken, maar toch exact hetzelfde blijven doen”.
 
Ja, ik begrijp dat het eng is om een stap te nemen. We willen liever in de comfort zone blijven. Lekker vertrouwd, maar daar blijven doet hoe dan ook zeer. Een coach helpt jou verder op jouw pad naar groei. Het vaak precies dat duwtje in rug.
 
Wel belangrijk om te weten dat MindsetPower geen therapeutische setting is. Ik coach en haal het beste in je naar boven. Ik coach en train je. Daarnaast ben ik het duwtje in de rug richting een goed einde.

Hoe kan ik jou helpen? Reserveer een gratis intake gesprek.

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.