
Waarom leer ik mezelf toch een angst aan?
Vrijwel alle problemen zijn aangeleerd.
Wat ons is aangeleerd kunnen we ook weer afleren!
Er is namelijk niet 1 bepaalde werkwijze om een angst weg te halen. We hebben op deze wereld meer dan 7 miljard mensen en dus ook meer dan 7 miljard unieke individuen. Niemand is een exacte kopie van een ander en dus vraagt ook ieder individu om zijn eigen unieke benadering.
Ieder individu vraagt om zijn eigen benadering.
Hoe dat kan? Tja, het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld helemaal niet zo met dat vliegen zit, maar wel een hekel heeft aan drukte (of zelfs wat paniekerig wordt in drukte). Het inchecken wil hij dan ook het liefst vermijden. Nu is ons brein heel sterk in generaliseren. Het generaliseert, omdat je op die manier snel kunt leren.
Het inchecken wordt ervaren als vervelend (want druk!), dit wordt veralgemeniseerd naar luchthaven en het reizen zelf en uiteindelijk wordt dus ook het vliegen betrokken bij de angst. Dit gebeurt niet bewust, het speelt zich allemaal op onbewust niveau af. Het geheel wordt door het brein voor het gemak gegeneraliseerd, dit alles met het doel om je te ‘beschermen’.
Is vliegangst eigenlijk wel vliegangst?

Het generaliseren, om snel te leren, heeft in principe een hele sterke functie. Je hebt bijvoorbeeld ooit voor de eerste keer een deur opengedaan. Je brein dacht toen iets als “Oké, zo werkt dus een deurkruk. Deze handeling herhaal ik een volgende keer weer”. Echter, toen je na heel veel vrijwel identieke deuren ineens een deur zonder deurkruk trof, stond je wel even heel vreemd te kijken. Als iets ineens anders werkt dan dan we gewend zijn en gegeneraliseerd hebben, ‘schudt’ dit het brein.
Neem een auto zonder contactslot, maar met een drukknop om de auto te starten. We zitten dan in eerste instantie vaak gedachteloos en wazig in de auto te zoeken naar de plek waar die sleutel inpast.
Is dit eenmaal weer gewend, dan weten we dat er ook een optie is van auto’s met een drukknop. Het brein gaat dan ook automatisch op zoek naar deze optie.
Het brein generaliseert om snel te leren!!!
Omdat het brein generaliseert, kan het details over het hoofd zien en foutjes maken. De “vlek” die als “gevaarlijk” wordt ervaren wordt te groot. Denk maar eens terug aan mijn eerdere voorbeeld over vliegangst. In feite ging het helemaal niet om het vliegen, het was de drukte die als ‘gevaarlijk’ werd gezien door het brein.
Ik kan je nog een voorbeeld geven, waarbij iemand bij mij in de praktijk kwam voor vliegangst, wat uiteindelijk helemaal geen vliegangst bleek te zijn. Vliegen was doodeng, zei ze. Verderop in haar verhaal vertelde ze me dat ze ooit op het strand was flauwgevallen.
Niet veel later begon het brein ‘de vlek’ nog verder uit te breiden naar de autorit die nodig was om naar Schiphol te gaan, waardoor mijn cliënt zich overweldigd voelde en zich in paniek afvroeg wat er toch met haar aan de hand was.
Ontdek de Significante Emotionele Ervaring en elimineer deze.
Nadat duidelijk was wat de Significante Emotionele Ervaring (S.E.E.) was (de eerste negatieve ervaring waarbij de angst ontstaan was), namelijk de strandervaring, haalde ik samen met cliënte de lading van deze ervaring af. Nadat dit gebeurd was, kon ze ook geen angst meer oproepen bij het inchecken of autorijden.
De eerste schakel was geëlimineerd, waardoor de andere schakels automatisch verdwenen, omdat ze geen link meer hadden. Wanneer er geen oorzaak is, dan is er ook geen gevolg meer. Logisch toch?
Elke vorm van stress, angst, trauma of fobie heeft een geschiedenis.
Wanneer je stress, angst, trauma’s of fobieën ervaart, zit daar een geschiedenis aan vast. Informatie die het brein binnenkomt, triggert de oude informatie. Je brein zoekt gewoon naar iets dat er op lijkt. Wanneer die ervaring vervelend is, ervaar je het in het NU net weer alsof het toen was.
Aangezien dit in eerste instantie allemaal op onbewust niveau gebeurt, kan het zijn dat je soms wordt overvallen door een rot, angstig gevoel, zonder dat je begrijpt waarom je je ineens zo voelt. Er is dan onbewust een bepaalde gedachte aan voorafgegaan die die nare emotie heeft opgeroepen.
De ervaring van toen kun je wegnemen. De triggers kunnen verdwijnen, waardoor je weer fris in het leven kunt staan. Je kunt weer doen wat je graag wilt en je kunt al je doelen behalen.
Hoe help ik...

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching
Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.
Albert

GA.AAN
Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.