Brein generaliseert

Waarom leer ik mezelf toch een angst aan?

Ik realiseer me goed dat je met een e-book niet in één keer een probleem kunt oplossen, want ieder probleem staat op zich. Iedereen heeft een andere jeugd gehad en dit maakt dat jouw -zoals ze dat zo mooi noemen- breinlandschap anders reageert op bepaalde prikkels dan die van een ander.
 
Een E-book leert je veel (en ik hoop de oplossing), maar meestal brengt het niet de oplossing. Een E-book geeft je wel inzicht in veel zaken en zorgt voor een kennismaking met de persoon achter een bedrijf. Dat vond ikzelf veel waard.

Vrijwel alle problemen zijn aangeleerd.

Ik hoor je nu denken; Hoezo, aangeleerd! Alsof ik op een cursus paniekaanvallen heb gezeten. Nee, dat bedoel ik niet. Het gaat om een onbewust aangeleerd proces. 
 
Het goede nieuws is dat het reageren op bepaalde prikkels veelal aangeleerd is. We hebben beelden, geluiden, smaken, geuren en aanrakingen die emoties oproepen. Voor ieder zijn deze emoties anders, omdat de ervaringen anders zijn geweest. Je weet dat je in je leven dingen hebt aangeleerd en later weer hebt afgeleerd. Sterker nog, soms kun je niet eens begrijpen dat je dat eens geloofde, deed of voelde, toch?

Wat ons is aangeleerd kunnen we ook weer afleren!

Vandaag had ik iemand aan de telefoon die werkt voor een bepaald magazine. Deze persoon wilde graag een artikel over mijn werkwijze schrijven. Leuk natuurlijk, maar ik kan je zeggen dat het nog best lastig was om mijn werkwijze onder woorden te brengen.

Er is namelijk niet 1 bepaalde werkwijze om een angst weg te halen. We hebben op deze wereld meer dan 7 miljard mensen en dus ook meer dan 7 miljard unieke individuen. Niemand is een exacte kopie van een ander en dus vraagt ook ieder individu om zijn eigen unieke benadering.

Ieder individu vraagt om zijn eigen benadering.

Neem nou vliegangst. Velen komen naar me toe met vliegangst, tenminste zo benoemen ze het. Echter, als ik eenmaal met ze in gesprek ben blijkt de echte oorzaak van de angst helemaal niets met vliegen te maken te hebben.

Hoe dat kan? Tja, het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld helemaal niet zo met dat vliegen zit, maar wel een hekel heeft aan drukte (of zelfs wat paniekerig wordt in drukte). Het inchecken wil hij dan ook het liefst vermijden. Nu is ons brein heel sterk in generaliseren. Het generaliseert, omdat je op die manier snel kunt leren.

Het inchecken wordt ervaren als vervelend (want druk!), dit wordt veralgemeniseerd naar luchthaven en het reizen zelf en uiteindelijk wordt dus ook het vliegen betrokken bij de angst. Dit gebeurt niet bewust, het speelt zich allemaal op onbewust niveau af. Het geheel wordt door het brein voor het gemak gegeneraliseerd, dit alles met het doel om je te ‘beschermen’.

Is vliegangst eigenlijk wel vliegangst?

Luchthaven

Het generaliseren, om snel te leren, heeft in principe een hele sterke functie. Je hebt bijvoorbeeld ooit voor de eerste keer een deur opengedaan. Je brein dacht toen iets als “Oké, zo werkt dus een deurkruk. Deze handeling herhaal ik een volgende keer weer”. Echter, toen je na heel veel vrijwel identieke deuren ineens een deur zonder deurkruk trof, stond je wel even heel vreemd te kijken. Als iets ineens anders werkt dan dan we gewend zijn en gegeneraliseerd hebben, ‘schudt’ dit het brein.

Neem een auto zonder contactslot, maar met een drukknop om de auto te starten. We zitten dan in eerste instantie vaak gedachteloos en wazig in de auto te zoeken naar de plek waar die sleutel inpast.

Is dit eenmaal weer gewend, dan weten we dat er ook een optie is van auto’s met een drukknop. Het brein gaat dan ook automatisch op zoek naar deze optie.

Het brein generaliseert om snel te leren!!!

Omdat het brein generaliseert, kan het details over het hoofd zien en foutjes maken. De “vlek” die als “gevaarlijk” wordt ervaren wordt te groot. Denk maar eens terug aan mijn eerdere voorbeeld over vliegangst. In feite ging het helemaal niet om het vliegen, het was de drukte die als ‘gevaarlijk’ werd gezien door het brein. 

Ik kan je nog een voorbeeld geven, waarbij iemand bij mij in de praktijk kwam voor vliegangst, wat uiteindelijk helemaal geen vliegangst bleek te zijn. Vliegen was doodeng, zei ze. Verderop in haar verhaal vertelde ze me dat ze ooit op het strand was flauwgevallen.

Toen ze weer bij kennis kwam vond ze het vreselijk dat al die mensen naar haar keken. Het was die dag erg druk op het strand, wat al een aanleiding was om uiteindelijk flauw te vallen en nu had zich ook nog eens een aardige menigte om haar heen verzameld.
Terug naar het vliegen. Vliegen was voor haar eerst totaal geen probleem, totdat ze ineens (niet eens bewust) dacht aan de drukte op Schiphol. Het brein refereerde dit aan de flauwvalervaring in de drukte en gaf onmiddellijk een angstreactie, die nu werd gelinkt aan het vliegen.

Niet veel later begon het brein ‘de vlek’ nog verder uit te breiden naar de autorit die nodig was om naar Schiphol te gaan, waardoor mijn cliënt zich overweldigd voelde en zich in paniek afvroeg wat er toch met haar aan de hand was.

Ontdek de Significante Emotionele Ervaring en elimineer deze.

Nadat duidelijk was wat de Significante Emotionele Ervaring (S.E.E.) was (de eerste negatieve ervaring waarbij de angst ontstaan was), namelijk de strandervaring, haalde ik samen met cliënte de lading van deze ervaring af. Nadat dit gebeurd was, kon ze ook geen angst meer oproepen bij het inchecken of autorijden.

De eerste schakel was geëlimineerd, waardoor de andere schakels automatisch verdwenen, omdat ze geen link meer hadden. Wanneer er geen oorzaak is, dan is er ook geen gevolg meer. Logisch toch?

Elke vorm van stress, angst, trauma of fobie heeft een geschiedenis.

Wanneer je stress, angst, trauma’s of fobieën ervaart, zit daar een geschiedenis aan vast. Informatie die het brein binnenkomt, triggert de oude informatie. Je brein zoekt gewoon naar iets dat er op lijkt. Wanneer die ervaring vervelend is, ervaar je het in het NU net weer alsof het toen was.

Aangezien dit in eerste instantie allemaal op onbewust niveau gebeurt, kan het zijn dat je soms wordt overvallen door een rot, angstig gevoel, zonder dat je begrijpt waarom je je ineens zo voelt. Er is dan onbewust een bepaalde gedachte aan voorafgegaan die die nare emotie heeft opgeroepen.

De ervaring van toen kun je wegnemen. De triggers kunnen verdwijnen, waardoor je weer fris in het leven kunt staan. Je kunt weer doen wat je graag wilt en je kunt al je doelen behalen.

Hoe help ik...

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.