Maak jezelf verantwoordelijk

Wees verantwoordelijk voor je eigen groei

Vorige week plaatste ik een post waarin ik schreef over – excuus-itis – Het ging over doelen stellen en halen. Helaas halen we ze niet omdat we niet doorzetten. De reden dat we niet doorzetten heeft zo zijn excuses, alleen passen we die te pas en te onpas toe.

Eigenlijk wel grappig dat ons brein zo functioneert, toch? We willen iets vermijden. We weten dat het slechts is. Maar… dat interne stemmetje… grrr… het blijft maar doorvragen. En dan ineens, zonder dat je het doorhebt, sta je daar met twee chocolade besmeurde mondhoeken de toppen van je vingers af te likken. Dom? Welnee, want we gaan het goedpraten. “Het was nu maar 1 stukje en normaal 3” – “chocolade maakt je blij en ik heb gelezen dat het trouwens goed voor je is” enzovoort. We zijn dus ook een beetje “excuse junkies”.

Al met al is volhouden van een goed voornemen lastig en vooral die die in het begin van het jaar worden gezet. Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat de tweede vrijdag in januari tot begin februari noodlottig is. De meesten stoppen dan al met hun goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Het is nu half februari en ik ben benieuwd hoe iedereen er voor staat.

Nog even dit voordat ik inga op het probleem, wil ik eerst zeggen… dankjewel…. Ik kreeg veel positieve respons op de e-mail van afgelopen vrijdag over het gebruik van “push technieken” om je doelen te blijven bereiken.

Mijn mailbox werd overspoeld met waardering, realisatie en vragen… veel vragen!

Dus, aangezien het op dit moment lastig is om je aan je commitment te houden gaan we wat dieper op het idee in van de push technieken.

 

“Push technieken” zijn niet sexy, maar zijn eenvoudig en… ja ja, ze werken.

Ze zijn de beste verdediging tegen het oudste en grootste probleem bij het bereiken van doelen/wensen: gemotiveerd en toegewijd blijven.

… En de beste manier om de “IK STOP ERMEE DAG” te vermijden!

Push technieken zijn supereffectief omdat ze verleidingen, opties en de kans op uitstelgedrag, elimineren.

That’s Amazing… zullen de Amerikanen roepen. 🙂

Het nu zo dat als er geen andere opties zijn die direct bevredigender zijn, hoeven we niet eens een beslissing te nemen of ons brein te overtuigen om iets alternatiefs te doen.

Dit is belangrijk!! Vanuit de evolutie zijn we zo geprogrammeerd dat we korte termijn plezier bijna altijd verkiezen boven lange termijn geluk.

Het "Feel Good" brein-stofje 🙂

We gaan voor positieve dopamine. Dopamine is een chemische stof in de hersenen dat zorgt voor plezier. Het is de beloning die je krijgt als je iets goed doet.

Het is bedoeld om ons te helpen de juiste keuzes te maken. Een oud psychologisch patroon dat ons hielp in tijden waarin overleven onze dagelijkse zorg was.

Helaas leven we in een marketing gestuurde wereld waarin dopamine op een verkeerde manier wordt gelinkt. De dopamine komt ook vrij bij het gebruik van cocaïne en andere schadelijke drugs. (afblijven dus) Het geeft ons een goed gevoel.

Voor een tijdje is het erg plezierig.

Helaas duurt die plezierige high (drugs – suikers – social media) niet lang… waardoor we verlangen naar meer. Hoe meer dopamine we impulsief zoeken, hoe meer onze hersenen er afhankelijk van worden. Het is een vicieuze cirkel!

 

Afleiding op korte termijn.

Voor de meesten van ons komt dopamine in de vorm van afleiding op korte termijn van wat we zouden moeten doen. Het probleem is dat veel van de gedragingen (nieuwe gewoonten) die de resultaten opleveren die we willen, saai, vervelend, beangstigend en ongemakkelijk kunnen zijn. Kortom… ze zijn KL*TE

Als we bijvoorbeeld aan een project werken en het begint moeilijk te worden, of we beginnen ons te vervelen, wat doen we dan meestal? Hoogstwaarschijnlijk hebben we, in plaats van gefocust te blijven en de strijd aan te gaan, een slechte gewoonte om onszelf af te leiden.

Hoe leiden we ons af?

Door onze e-mails of sociale media-feeds te controleren of gedachteloos op internet te surfen. We kunnen zelfs een zoete snack pakken of wat bewerkte koolhydraten eten. Een of al deze activiteiten zijn een korte beloning voor het pleziercentrum van onze hersenen.

Deze dopamineverslaving is vooral contraproductief omdat mensen die op de lange termijn denken, niet op de korte termijn, winnen in dit huidige leven.

In plaats van onszelf te verdoven met wat afleidende dopamine als het moeilijk wordt, moeten we door deze negatieve situatie heen. Dit is hoe je door de demotiverende dips heen kunt komen en tot een betere en grotere toekomst kunt komen.

Slechte opties elimineren door middel van beperkingen

Als we eenmaal gecommitteerd zijn aan een resultaat, willen we zorgvuldig beslissen welke opties we onszelf geven. Vooral niet de slechte! Door meer van de afleidende dopamine-opties te elimineren, vergroten we de kans dat we een goed alternatief voor de lange termijn kiezen.

Als we alleen vooruit-bedachte actie kunnen ondernemen, elimineren we het besluitvormingsproces en omzeilen we de mogelijkheid om Netflix, YouTube of sociale media te kiezen.

Hoe elimineren we nu opties?

Allereerst kunnen we onze omgeving vormgeven met behulp van de kracht van beperkingen (forceringsfuncties).

Bijvoorbeeld…

  • Laat je telefoon uit en in een andere kamer als je aan het werk bent.
  • Installeer een website- en programmablokker en blokkeer alles wat mogelijk storend is.
  • Ga naar een coffeeshop of co-working space, en neem niet je laptopoplader mee.
  • Zet al je apparaten uit en verlaat de kamer voordat je iets analoogs gaat doen, zoals lezen, mediteren, journaling/planning.
  • Ten tweede kun je duidelijke tijdsgrenzen maken.

 

Specificeer tijdvakken waarin je niets anders kunt doen dan het werk doen of helemaal NIETS doen. Denk aan de Pomodore techniek. Maar maak niet te veel lange uren; anders zul je jezelf niet kunnen disciplineren om door te gaan.

Het komt neer op:

Hoe minder keuzes we hoeven te maken, hoe krachtiger de keuze.

Gebruik de kracht van beperkingen om alle mogelijke opties af te trekken die als niets meer dan afleiding dienen.

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *