Verander je omgeving

GA VOOR VOORUITGANG EN NIET VOOR PERFECTIE

Mindset:

Je mindset is enorm belangrijk om vooruitgang te boeken. Niet alleen om nare herinneringen of beslissingen uit het verleden weg te nemen, maar ook om een kleurrijke toekomst te creëren. Waar loop jij vast om leven een andere wending te geven?

Zoals je wel weet bestaat perfectie niet (tenzij je naar de natuur kijkt. Zij is perfect in al haar imperfectie) en is het zinloos om dit na te streven. Het kost enorm veel energie en tijd. 

…3 redenen waarom je beter voor vooruitgang kunt kiezen

  1. Ten eerste kun je je eerst afvragen waarom of voor wie je iets perfect wilt doen. Als kind ben je niet geboren met deze dwang. Maar al te vaak is het een conditionering vanuit de jeugd. Perfectie richt zich steeds op onvoldoende, wat niet werkt en de gebreken. Vooruitgang daarentegen kijkt naar wat werkt, de verbeteringen, de ontdekkingen en de aha-momenten. Wanneer je voelt dat je weer een stap verder bent, krijg je een heerlijke dopamine boost. Dit stimuleert om verder te gaan. Het motiveert.
  2. Perfectie is vermoeiend. Denk maar eens na. Je komt nooit bij het einde. Stel dat je een wandeling maakt, maar de finish blijft uit altijd het zich. Zeer frustrerend. Vooruitgang stimuleert. Je hebt steeds weer een finish om trots op te zijn. Er komt een gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid is een van de krachtigste emoties voor geluk.
  3. Perfectie is eindeloos, omdat je er nooit komt. Het is een gebed zonder end. Kijk eens naar de meest gewaardeerde schilderijen. Deze zitten vol foutjes, maar wie maakt daar een probleem van? Niemand. Het is goed zoals het is (net als jij trouwens). Vooruitgang zijn de kleine stapjes die een marathon maakt. Het is een weten dat iets altijd afkomt.

WIJZE WOORDEN…

Nu kan het zijn dat jij het lastig vindt om vooruit te komen. Het is dan wellicht tijd om om je heen te kijken. Verstoord jouw omgeving niet jouw groei? Niet iedereen vindt het fijn als jij verder groeit dan zij. Denk aan de woorden van A. Den Heijer:

Als een bloem niet bloeit, dan check je de grond en voeding, niet de bloem.

BELANGRIJK

Wat zich om je heen vergaard, is vaak veel belangrijker dan wat er in jou zit. Uit onderzoek is gebleken dat het bijna onmogelijk is om jezelf te veranderen, zonder eerst je omgeving te veranderen.

Die omgeving waar jij dagelijks mee omgaat trekt je naar voren of houd je tegen. Dit alles wil zeggen dat jij zelf de verantwoordelijkheid hebt en de mogelijkheid om de omgeving te creëren die jou uiteindelijk zal creëren.

Plant met voeding

Het wordt eenvoudiger om je omgeving te veranderen wanneer jij zelf weet dat je echt anders wilt. Wanneer jij je identiteit opnieuw omschrijft: bijvoorbeeld “Ik BEN een gezond levend mens die fit is”, zal er een omgeving moeten zijn die dat ondersteund. 

Als de omgeving alleen patat, chips en alcohol naar binnen werkt, dan wordt het ontzettend moeilijk om te veranderen. Bij een gezond levend mens hoort een koelkast met gezonde spullen en daarbij een paar uur sporten per week. 

Het liefst heb je dan mensen om je heen die je daarin ondersteunen en meedoen. Het is heel vervelend wanneer je continue hoort: “goh… wat ben jij saai met je watertje, neem eens een biertje. Eén of twee kunnen toch geen kwaad? Wel dus!!! Om te veranderen gaat het om nieuwe gewoontes kweken en dat kost minimaal 66 aaneengesloten dagen. 

EEN JAAR IS EEN LANGE TIJD

De meeste mensen stellen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar wat gebeurt er met jouw omgeving? Verandert deze mee? Wanneer niet, dan:

– Dezelfde omgevingssignalen

– Zelfde gedrag

– Zelfde emoties

Dus, dan is er geen ander systeem voor verandering, dan jouw wilskracht. Laat deze nou voor iedereen zwak en kort zijn. We beginnen met wilskracht, maar deze zakt altijd dramatisch in elkaar na een paar dagen of wanneer het iets tegenzit.

STANDAARD OF ONTWERP?

Om ervoor te zorgen dat je op koers blijft voor je verandering, moet je jouw omgeving opnieuw inrichten. En wel zo dat het jou dagelijks inspireert en motiveert. 

“Een specifiek ontwerp voor groei wint altijd van wilskracht”

Als we het over omgeving hebben, bedoelen we alles buiten onszelf, Dus, mensen en fysieke ruimte (lichamen en gebouwen). Kijk eens goed om je heen… is jouw kantoor of huis ingericht om het beste uit jezelf te halen? 

VRAAG

Vraag: Wat is de remedie om een verslaving tegen te gaan?

Verbinding – contact – connectie

In de TED Talk “Alles wat je denkt te weten over verslaving is verkeerd”, legt J. Hari uit dat de uitweg uit verslaving diepe menselijke verbinding is en het hebben van contact (fysiek). 

Wat haal jij tot nu toe uit zo’n kort verhaal? Wat is de les? Hoe kun je voor jezelf (of voor iedereen die een langdurige transformatieverandering wil) je omgeving aanpassen?

VERANDER DE OMGEVING EN MENSEN OM JE HEEN

Je kunt je leven niet in je eentje veranderen. Je hebt andere mensen nodig. Zie het als een teamsport. Stel jij wil beter worden in wat je doet, maar de andere spelers hebben daar helemaal geen zin in. Wat dan? Denk jij dat je dan beter wordt in en met dit team? Nee, natuurlik niet. Wanneer jij betere spelers in je team krijgt, groei jijzelf ook mee naar een hoger niveau. Wat wil jij? Een groep mensen die jou herinnert aan je verleden en je houden waar je bent, of een groep die je meeneemt naar een toekomst waar de kansen liggen en je ondersteunen daar te komen?

Verwachtingstheorie:

  • – je bent nagenoeg gelijk aan de vijf beste vrienden om je heen (check maar).
  • – dit betekent dat we stijgen of dalen op basis van de verwachtingen van de mensen om je heen. Maak een keuze.

VERANDER DE REM NAAR HET GASPEDAAL

Gaspedaal

Als het op verandering aankomt, heb je twee soorten mensen: medeplichtigen en bondgenoten

  • Medeplichtigen: mensen die de “misdaad” van de gewoonte die je wilt veranderen helpen teniet doen en…
  • Bondgenoten: mensen die genoeg van je houden om je aan een hogere standaard te houden en je op het pad naar gezondheid, geluk en succes te houden.
 

DE KRACHT VAN VERANTWOORDING

Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar het effect van een buddy. Een buddy is iemand die jou aan je woord laat houden, die je steeds weer meeneemt op je reis naar gezondheid, geluk en succes.

Degene die er voor zorgt dat je wel gaat trainen en dat gebakje laat staan. Maar omgedraaid hou jij die ander ook aan haar of zijn afspraken. Het onderzoek naar aansprakelijkheid ontdekte dat je 65% kans hebt om een doel te bereiken als je je aan iemand bindt.

En als je een specifieke verantwoordingsafspraak hebt met een persoon aan wie je je hebt gecommitteerd, vergroot je je kans op succes tot 95%.

Met andere woorden: Zoek een maatje (of coach) die ook meer wilt dan dat er nu is. 

Verandering in je resultaten begint bij het veranderen van je mindset. Wanneer ook jij iemand nodig hebt om een betere versie van jezelf te creëren, dan sta ik aan je zijde voor advies. 

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

MindsetPower is er niet alleen om een nieuwe toekomst te ontwerpen, maar ook om oude blokkades weg te nemen. Soms kunnen deze blokkades aardig in de weg zitten om de groei te bewerkstelligen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *