Van het nu genieten

Weet je eigenlijk wel wat je zegt tegen jezelf?

In de vorige nieuwsbrief hadden we het over het generaliseren door het brein. Je leert lekker snel, maar een neveneffect is dat er ook heel eenvoudig verkeerde informatie aan negatieve emoties wordt gekoppeld. Wanneer de emotie je niet helpt, helpt het om beter te gaan waarnemen. Waarnemen wat je zegt, voelt en ziet. 

Waarnemen = iets voor waar aannemen…

Men zegt wel: “Onderschat niet de kracht van het woord” en dit is maar al te waar. Elk woord dat je denkt, zegt, leest of dat wat tegen je gezegd wordt, heeft impact. Woorden laten je naar “binnengaan”. Ze hypnotiseren je.
 
Elk woord heeft op een ieder van ons een andere uitwerking. Zeg ik tegen mijn kinderen het woord “Efteling” dan dansen ze van plezier. Ben jij echter ooit in de Efteling geweest terwijl het er enorm druk was met urenlange wachtrijen en onvriendelijk personeel, dan zul jij hoogstwaarschijnlijk anders reageren. Zelfde woord —> andere betekenis —> andere emotie.
 
Waarnemen is meer dan kijken. Bij waarnemen betrek je alles erbij.
 
Kun jij jezelf eens even van een afstandje bekijken? Jezelf even naast je neerzetten en eens waarnemen wat er gebeurt, waar je bent en wat er net gebeurde voordat je de intentie kreeg om waar te nemen.

Fictie vertroebelt de werkelijkheid.

Onderscheid fictie en feiten.

Ik hoor je denken ‘Waar gaat dit naartoe; waar heeft Albert het over?’ Ik zal het je uitleggen.
 
Kijk, het leven gaat over emoties, overtuigingen en waarden. Wat vind jij belangrijk, waar kom jij je bed voor uit, wat geloof je? Hou jij je vast aan wat je denkt dat jouw (gehypnotiseerde) waarheid is of durf jij die bril af te zetten en opnieuw te kijken?
 
Kijk eens goed naar jezelf; is jouw waarheid één en al objectieve, feitelijke waarheid of is het doordrenkt met zaken die je voor waar hebt aangenomen, omdat anderen het jou zo geleerd en verteld hebben ofwel zaken die je zonder verder onderzoek op een bepaalde manier hebt geïnterpreteerd?

Hoe zit het met jouw waarheid?

Verwarring
Aangezien iedereen een andere waarheid heeft, kunnen we niet anders dan concluderen dat een ieders waarheid doorspekt is van fictie.
 
Durf jij te onderzoeken of jouw waarheid/fictie echt van jou is of dat het eigenlijk de waarheid/fictie van een ander is die je ooit voor waar hebt aangenomen? En hoe nuttig is deze waarheid/fictie voor jou? Helpt het je verder of heb je er alleen maar last van?
 
Het is belangrijk om eens wat dieper in te gaan op die feiten en fictie. Maar al te vaak, let daar maar eens op, hoor je mensen dingen zeggen die volledig uit z’n verband worden getrokken. Alles wordt groter gemaakt dan het is en bepaalde zinsneden worden totaal vervormd weergegeven. Het is niet meer de waarheid. Het is fictie.

Onderschat nooit de kracht van woorden.

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief al schreef: Het brein generaliseert en neemt dat wat binnenkomt voor waar op onbewust niveau. Stel iemand zegt in een nare bui: ”Ik MOET ook ALLES ALLEEN doen en NIEMAND helpt me. Echt NOOIT krijg ik hulp en ik help ALTIJD”.
 
Dit wordt door het onbewuste brein zo letterlijk geïnterpreteerd en voor waar aangenomen. Maar als jij dit zo leest, denk je dan dat het een feitelijke uitspraak is?
 
Bovenstaande uitroep zou een uitspraak van een ieder van ons kunnen zijn. We voelen ons allemaal wel eens zo onredelijk behandeld. Echter, de uitspraak is natuurlijk pure onzin, want:
 
* Je MOET namelijk helemaal niets. Jij bepaalt zelf de keuze van moeten of willen. Dit moeten legt alleen maar druk op en voelt beklemmend.
* Hoezo ALLES? Dat is nogal een boel… Wellicht gaat het om 1 of 2 situaties.
* ALLEEN? Wanneer ben je bereid om hulp te vragen? Jij en alleen jij bepaalt of je alleen iets doet of dat je hulp vraagt.
* NIEMAND? Echt niemand? Maar, heb je dan zelf wel om hulp gevraagd? Meestal gebeurt dit niet, maar er wordt wel over geklaagd. Waar is dan je eigen verantwoordelijkheid?
* NOOIT? Is er geen enkel moment in je leven geweest waarop iemand jou hielp? Dan was jij wel een hele slimme baby! 😉
 
De uitspraak is doorspekt van fictie. Bovendien, wat brengt het je om zoiets te zeggen? Niks positiefs in ieder geval…
 
Stel dat de zin zo luidt: “Ik wil dit … vandaag even doen, want dan kan ik morgen lekker iets voor mezelf doen.” Niets meer, niets minder. Het klinkt heel anders, het voelt heel anders. Het blijft objectief, puur en het zet je aan tot onbevooroordeelde actie. De kracht van woorden!
 
Beste lezer, vergis je niet maar mijn clienten zijn elke keer weer verrast als ze merken hoe ontzettend negatief ze in gesprek zijn over zichzelf. Als ik aan ze vraag: “stel dat je vriend, partner, vriendin, zo de hele dag tegen je praat, wat doe je dan?” “Tja,… dan kick ik hem of haar er gelijk uit.” Dus… STOP met die onzin. Helaas is praten een onbewust proces en zelf wat lastiger te ontdekken
 
Al is praten onbewust, het vertelt MIJ wel precies wat er in jouw onderbewuste gaande is. Jouw onbewuste is het domein van probleem én oplossing.
 
Met de technieken ik toepas en jou leer, kun je al die onbewuste patronen veranderen. Met mij en alleen. 

Hoe kan ik jou helpen? Reserveer een gratis intake gesprek.

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.