Landschap bepaalt je doel

Als een bloem niet lekker groeit dan verbeter je de voeding en grond en niet de bloem.

Helemaal waar, toch?

Ik vind het geweldig hoe dit citaat direct verandering in ons perspectief kan brengen. Het geeft aan waar we onze aandacht op moeten richten als we moeite hebben om te groeien. In de context van een betere versie van onszelf worden, kan het citaat worden herschreven als:

“Als ik niet bloei, moet ik de omgeving verbeteren waarin mijn groei stagneert, NIET MEZELF.”

(Lees dat nog een keer en lees langzaam voor de beste resultaten 🙂

Wauw!

Op die manier geschreven maakt het zo’n krachtige, diepgaande en perfecte boodschap – namelijk, soms zijn WIJ niet het probleem, maar de omgeving!

We zijn blind

Als we er niet in slagen om ons doel te halen, lijkt het de normaalste zaak van de wereld om onszelf de schuld te geven. Maar wat nu als we niet zwak, hopeloos en gebroken zijn? Wat als het iets in onze “omgeving” is waar we blind voor zijn dat ons ervan weerhoudt om te groeien en te bloeien?

Kijk, op het moment dat we een doel stellen, plaatsen we onszelf aan de andere kant ten opzicht van de “belemmerende” omgeving. Het stopt dan bijna direct met samen doen en denken, omdat de huidige sociale en fysieke omgeving nog in de oude gewoonte of ongewenste gedrag handelt. Zij willen het in stand houden. Binnen de COMFORT ZONE blijven.

Enige voorbeelden:

  • We willen onze voeding verbeteren, maar ons huis staat vol met ongezonde tussendoortjes omdat anderen dat zo lekker vinden en dit blijven kopen en eten.
  • We willen stoppen met roken, maar onze vrienden en familie roken gewoon door.
  • We willen een spaarrekening starten, maar we hebben social media-apps op onze telefoons die ons blijven bestoken met promotionele acties.
  • We willen ons eigen bedrijf beginnen, maar onze familie en vrienden vinden dat onverstandig en veel te riskant.
  • We willen minder drinken, maar onze vrienden blijven ons uitnodigen voor een feestje en ze vinden je ongezellig als je een spaatje drinkt!
  • We willen vroeg opstaan, maar Netflix houd je op tot in de late uurtjes.
  • We willen een positievere kijk ontwikkelen, maar we worden omringd door nee-zeggers.

 

In deze voorbeelden zijn we vaak blind voor de kracht van de omgeving die ons op subtiele wijze terugbrengen naar ons oude ongewenste gedrag.

Verandering is ook een hele uitdaging

Ik denk dat we het er allebei over eens zijn dat het een hele uitdaging is om verandering aan te brengen bij ongewenst gedrag/uitkomsten.

Maar proberen vast te houden aan onze doelen – tegen een overweldigende omgeving – is als het proberen te winnen van een gevecht met een gorilla van 180Kg met behulp van een plastic waterpistool.

Dit is dus de verkeerde oplossing voor het probleem!

Als we niet iets doen tegen de negatieve invloeden uit onze omgeving, zullen we voortdurend de verkeerde keuzes maken en het probleem ten onrechte toeschrijven aan een gebrek aan wilskracht.

Omgevingen zullen bijna altijd onze innerlijke wensen verslaan, omdat wilskracht – en waarschijnlijk weet jij dat ook – de neiging heeft af te nemen naarmate de dag vordert.

Het is alsof ons waterpistool leeloopt en er niets meer over blijft om mee te schieten.

Daarbij is de invloed van de omgeving zoveel sterker – net als de gorilla van 180Kg.

Dit is de reden waarom, bijvoorbeeld, een van de geweldige uitspraken van de Anonieme Alcoholisten is: “Als je niet wilt uitglijden, blijf dan weg van gladde plaatsen.

Neurologische Niveaus

De afbeelding hiernaast toont iets interessants. Je kunt namelijk van twee kanten een gedrag of vaardigheid behalen. 

  1. Vanaf de bovenkant. Je moet dus een heel sterk doel hebben. Wanneer die er echt is zul je veranderen, want je wilt anders zijn (identiteit),
  2. daarnaast ook andere overtuigingen. Het zijn namelijk de overtuigingen die je tegenhouden.

 

Wanneer de overtuigingen, waarden en identiteit in lijn zijn, dan vormen ook de vaardigheden en gedrag. Helaas is het wijzigen van je overtuigingen een beste uitdaging omdat daar de angsten, onzekerheid en trauma zich schuilhouden.

Wanneer je nu vanaf de onderkant gaat werken, dus een andere omgeving, word je gemotiveerd door de mensen om je heen. Plots merk je hoe het anders kan en dat je persoonlijk groeit. Ook hierbij is het wel fijn als je het niet lastig vindt om contact te maken met die nieuwe doelgroep. Ook hier kunnen onderliggende trauma’s en onzekerheden zijn. (Mindsetpower is sterk in het wegnemen van deze blokkades – neem gerust contact op)

Richt je eigen omgeving in voor het gewenste gedrag

Wat als je een vinger in de pap hebt wat betreft jouw controle over een gewenste omgeving? Zou dit het halen van je doel niet verbeteren?

Een omgeving die niet blokkeert, maar juist stuwing naar voor geeft.

In plaats dat die je afsluit, juist openingen creëert.

Het goede nieuws is dat je best veel controle hebt over je omgeving.

Je gelooft dat misschien niet, maar de waarheid is dat we ons vermogen om te veranderen beperken, tenzij we onze omgeving veranderen.

We zullen ons vandaag gedragen zoals we ons gisteren gedroegen, tenzij we de omgevingscontext in het veranderbeeld brengen.

Dit zet het conventionele denken op zijn kop.

Verandering is moeilijk

Ik denk dat we het er allebei over eens zijn dat het een hele klus is om ongewenst gedrag te veranderen.

Maar proberen vast te houden aan onze bedoelingen tegen een overweldigende omgeving is als proberen een gevecht te winnen met een gorilla van 300 pond met behulp van een plastic waterpistool.

 

Het is de verkeerde oplossing voor het probleem!

Als we niet voor de negatieve invloeden in onze omgeving zorgen, zullen we voortdurend de verkeerde keuzes maken en het probleem ten onrechte toeschrijven aan een gebrek aan wilskracht.

Omgevingen zullen bijna altijd onze innerlijke toewijding verslaan, omdat wilskracht de neiging heeft af te nemen naarmate de dag vordert.

Het is alsof ons waterpistool droogloopt en er niets meer over blijft om te spuiten!

Bovendien is de kracht en invloed van de omgeving zoveel sterker – zoals een gorilla van 300 pond.

Dit is de reden waarom, bijvoorbeeld, een van de geweldige uitspraken van de Anonieme Alcoholisten is: “Als je niet wilt uitglijden, blijf dan uit de buurt van gladde plaatsen.”

Ontwerp uw omgeving voor uw gewenste gedrag

Wat als u uw omgeving zou kunnen controleren om uw gewenste gedrag te vergemakkelijken?

Een omgeving die je niet blokkeerde maar voortstuwde.

In plaats van je potentieel af te sluiten, opende het je.

Het goede nieuws is dat u veel controle heeft over uw omgeving.

Je gelooft dat misschien niet, maar de waarheid is dat we ons vermogen om te veranderen beperken, tenzij we onze omgeving veranderen.

We zullen ons vandaag gedragen zoals we ons gisteren gedroegen, tenzij we de omgevingscontext in het veranderbeeld brengen.

Dit zet het conventionele denken op zijn kop.

Verander jezelf niet. Verander wat er om je heen is.

Want als je verandering aanbrengt wat om je heen is… zal er verandering in jou ontstaan.

Dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.

Dit is niets nieuws.

Het is zoals het altijd is geweest.

Wanneer jij je omgeving niet inricht richting jouw gewenste gedrag, zal je gedoemd zijn te blijven doen wat je altijd deed.

Wellicht heb jij nu een situatie waar dit niet geheel geldt, maar geloof me in 99% van de gevallen is dit zo.

Dit is de reden waarom jouw omgeving (al dan niet bewust op maat gemaakt om je doelen te ondersteunen) jouw gedrag, gedachten en resultaten zal beïnvloeden en sturen.

Het veranderen van je omgeving is de grootste verantwoordelijkheid die je jezelf kunt geven.

Hier is de bottom line:

Onze sociale en fysieke omgevingen zijn ECHT de beste voorspeller van ons toekomstige succes.

Het inrichten en onderhouden van een omgeving die bevorderlijk is voor jouw succes is een van de eenvoudigste manieren om onze resultaten drastisch te verbeteren.

Net zoals een plant de pot, de grond en de voedingsstoffen die ze ontvangt niet kan ontgroeien, kunnen we de mentale, sociale en fysieke omgeving waarin we ons bevinden niet ontgroeien zonder deze te veranderen.

Er is geen manier om deze waarheid te omzeilen.

Ik sluit af met een citaat van M. Goldsmith:

"Als je je omgeving niet creëert en controleert, zal je omgeving jou creëren en beheersen."

Hoe kan ik jou helpen?

Groeps coaching

Online coaching

Bel nu voor meer informatie? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens