Stop haat

We hebben uitgebreid gesproken over Angst en Woede. De volgende emotie is HAAT.

Het is heel lastig om om te gaan met haat, want het is niet zomaar alleen een pure emotie. Het is een mengeling van een houding (vooroordeel) met een bepaalde staat van zijn (afkeer).

Het doel van haat…

Zoals bij elke emotie kan ook hier gesteld worden: Haat is een beschermende emotie.

Het doel ervan is om je te motiveren om het onderwerp dat de haat veroorzaakt te “vernietigen”. Terwijl woede dient om een tijdelijke dreiging te verwijderen (iets dat voorbij gaat en vervolgens grenzen herstelt), is haat bedoeld om een bedreiging permanent te verwijderen, meestal door het te vernietigen. Kijk dus heel goed uit met het woord haat en eventuele haatgevoelens.

Het is normaal gesproken een functionele vernietiging, b.v. iemands carrière vernietigen in plaats van moorden. (lijkt me logisch, toch?) Het doel van haat is dus om iemand te beschermen door een aanhoudende dreiging te verwijderen.

Pijn

Condities die haat veroorzaken…

Wat brengt haat nu naar de oppervlakte? Haat wordt meestal veroorzaakt wanneer:

   – een soort van pijn of kwaad wordt waargenomen
   – de pijn of kwaad zich herhaalt na verloop van tijd

Dit veroorzaakt een enorme aversie in combinatie met het irrationele vooroordeel om de veroorzaker van pijn of kwaad te vernietigen. Haat kan worden veroorzaakt door voortdurende ervaringen van angst, woede, fysieke pijn, verlies, teleurstelling, etc.
Haat generaliseert ook wel een individueel geval tot een groep (bijvoorbeeld racisme) en kan worden gepolariseerd vanuit een extreem. Bijvoorbeeld een sterke aantrekkingskracht, gekoppeld aan afwijzing of verraad, kan polariseren tot haat.

Herhaalde aanvallen op vrienden, familie, persoonlijke projecten of waarden veroorzaken woede, die in de loop van tijd kan uithollen tot haat.

Het merkwaardige van haat is dat het op een “schaal” bestaat. Verlangen, iets leuk vinden, iets niet leuk vinden en iets haten, zijn in feite tegenovergestelde extremen op dezelfde schaal.

Hier is een voorbeeld van hoe haat kan ontstaan. Stel dat je betrokken bent bij de ruzie van een geliefde of een slechte relatiebreuk. Die situatie leidt niet noodzakelijk tot haat. De haat komt daarna als je die ervaringen opnieuw beleeft of tegen dezelfde persoon aanloopt en de negatieve emoties worden gestimuleerd.

Met andere woorden, je ervaart de pijn steeds weer opnieuw. Dat lijden woekert na verloop van tijd en veroorzaakt de haat.

Haat kan worden geërfd of geleerd van een autoriteitsfiguur zoals leider, ouder of mentor. Sommige mensen halen alleen het vooroordeel eruit, terwijl anderen de volledig opgeblazen aversie creëren en vooroordelen-mix aannemen. Ze laten alles groeien en woekeren.

De Gevolgen Van Haat...

Hoe haat in te zetten...

Haat is er om je te motiveren om een onderwerp of persoon die de haat veroorzaakt te vernietigen. We willen de bron van de constante pijn wegnemen.

Dit wegnemen kan een functionele vernietiging zijn, zoals het vernietigen van een tv wanneer je een hekel hebt aan de berichten die worden uitgezonden, iemand in de gevangenis houden of iemands politieke carrière verpesten.

Ter wille van de vergelijking is woede ontworpen om een grens na te bootsen of om leed te veroorzaken in een andere persoon of object. Het gaat niet om hun vernietiging

Hoe haat in te zetten...

Haat is er om je te motiveren om een onderwerp of persoon die de haat veroorzaakt te vernietigen. We willen de bron van de constante pijn wegnemen.

Dit wegnemen kan een functionele vernietiging zijn, zoals het vernietigen van een tv wanneer je een hekel hebt aan de berichten die worden uitgezonden, iemand in de gevangenis houden of iemands politieke carrière verpesten.

Ter wille van de vergelijking is woede ontworpen om een grens na te bootsen of om leed te veroorzaken in een andere persoon of object. Het gaat niet om hun vernietiging

Waarom zou je opzettelijk haat vermijden inzetten. Nou, haat wil nog wel eens uit de hand lopen. Dus wanneer haat op je pad komt, herken het en zet het functioneel in. Je kunt de haat dan laten gaan door de onderliggende pijnstimulator (bijvoorbeeld woede of angst) op te lossen.

In sommige gevallen kan haat de katalysator zijn die je motiveert tot zelf bekrachtiging, zelfredzaamheid, goed presterende examens, een gewilde baan en successen van vergelijkbare aard.

Belangrijk blijft om te beseffen dat het het meest gezond is om haat los te laten, omdat het uiteindelijk zelfvernietigend veroorzaakt.

Ho'oponopono ...

TIP
Nogmaals, het doel van haat is om je te beschermen tegen een waargenomen kwaad of pijn. Om de haat op te lossen, moet je de onderliggende toestand, de angst, woede, pijn, onrecht, ontoereikendheid, verlies, etc. oplossen die de persoon pijn doet.

Zodra de onderliggende aandoening is opgelost, wordt de angst, woede of pijn niet meer geactiveerd. Er is geen motivatie meer om haat te voelen. De “haatput” heeft geen water meer en zal uiteindelijk volledig opdrogen.

TIP
Een andere manier om haat op te lossen, is de veroorzaker van haat opnieuw menselijk te maken. Als het bijvoorbeeld een instelling is (belasting of de woekerpolis), kan het voldoende zijn om te benoemen dat er ook goede mensen werken.

Is het een persoon of een groep, kan een gesprek nodig zijn om de pijn op te lossen. Weet dat de mens of de groep meer is dan het gedrag alleen. Belangrijk om te weten wat de intentie achter het gedrag is.

TIP
De meest krachtigste manier om haat op te lossen is door vergeving. We kennen allemaal mensen die verbitterd zijn, chagrijnig zijn, het leven haten, de mensen om zich heen haten of de wereld om hen heen haten. De enige mensen die echt lijden vanwege dit – zijn zij.

Dit is een van de geheimen achter haat. Het is een emotie die zelfdestructief wordt en kan de persoon vanbinnen helemaal “leegvreten”.  Vergeving helpt om de haat en het leed dat daarmee samenhangt los te laten.

TIP
Ten slotte is een eenvoudige manier om haat op te lossen gewoon om de prikkel van overweging weg te halen. Zodra je de bron van pijn verwijdert, de trigger die de persoon blijft prikkelen, kunnen ze weer rationeel worden.

In de traditionele Hawaiiaanse heling gaan ze er vanuit dat de “her-innering” onze grootste vijand is. We moeten los zien te komen van die herinneringen omdat het ons blijft vasthouden aan het oude en de pijn. Om weer vanuit inspiratie te leven en de kracht van de negatieve her-inneringen weg te nemen zijn er 4 zinnetjes die je kunt zeggen gedurende de hele dag en zeker op momenten dat je een nare emotie ervaart.

Ik Hou Van Je… (het grote geheel)

Het Spijt Me… (voor het niet weten)

Vergeef Me…. (en maak me vrij van de haat)

Dank je...

Ga hier mee aan de slag en laat me weten of het ook jou vrijer maakt.

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.