Self havening tek

Wrijven helpt niet! Of..... toch wel?

Zou het kunnen dat je met wrijven je trauma, angst, paniek, PTSS of fobie kunt wegnemen?

Het antwoord is volgens Dr. R. Ruden (en mijn ervaring): JA!

Dr. Ruden is een Neuro Wetenschapper en zocht al jaren naar een – te bewijzen – techniek om van amygdala gerelateerde stoornissen af te komen.

Door zijn jarenlange ervaring in de neurologie weet hij voor welke problemen mensen staan die met mentale stoornissen te kampen hebben. Veelal ziet men helaas maar één oplossingen, en dat is de zoektocht naar een medicijn dat het probleem onderdrukt, want wegnemen doet het nooit.

Havening Techniek. De wetenschap en eenvoud om van je trauma af te komen.

Tja, we onderdrukken nu de oorzaak, omdat men niet in staat was deze te vinden. Het enige wat een medicijn nu doet is verlichten, terwijl de oorzaak onder druk staat en onder spanning. We merken dan ook dat wanneer we een lagere dosering nemen de pijn er weer is. De welbekende visuele cirkel waar je in terecht komt. Sterker nog, je krijgt het nare gevoel er nooit meer af te komen.

Naast dat een medicijn de oorzaak niet wegneemt en slechts onderdruk, is het vaak ook nog heel slecht voor je lijf.

1.3.000.000 slikken antidepressiva!

Begrijp me niet verkeerd, maar ik snap ook dat het voor velen fijn is dat ze snel de (mentale) pijn kun verlichten en op die manier hun leven kunnen voortzetten. Echter, het is wel alarmerend om te weten dat er 1,3 miljoen mensen aan de antidepressiva is. Daarbij weten we wat de bijwerkingen zijn en die zijn niet positief.

Ik hoop dat je wilt doorlezen, want ik denk dat het je gaat helpen.

Amygdala

De amygdala wordt tegenwoordig keer op keer genoemd, het is niet nieuw meer en dus denk ik dat ook jij weet dat dit stukje brein de emoties reguleert.

Je weet dat de hoogste prioriteit van de amygdala overleven is. Dat JIJ overleeft. Het speurt dus de omgeving af naar gevaar. Wanneer dit dreigt dan produceert het adrenaline en cortisol. Twee stresshormonen die zorg dragen voor je vechten, vluchten en flauwvallen gedrag.

Amygdala

Hoe een trauma weg te nemen

E.B.B.O
Dr. Ruden is eerst eens aan de slag gegaan om nauwkeurig te onderzoeken hoe een angst zich vastzet in de amygdala. Hierbij kwamen 4 factoren naar boven:

 • natuurlijk de negatieve Ervaring
 • de Betekenis die jij er aan gaf
 • stabiliteit van het Brein-landschap
 • gevoel van Opgesloten zitten

Wanneer alle vier negatief zijn dan is de kans groot dat je brein-frequentie in GAMMA modus schiet (100Hz). Dit triggert de amygdala en produceert adrenaline en cortisol.

Om alles NU niet te wetenschappelijk te maken vraag ik na het lezen van dit blog op de blauwe knop te klikken voor meer. Je leest dan meer over die bijzondere AMPA receptoren.

AMPA Receptoren

De AMPA receptoren zijn na een negatieve ervaring jouw video camera’s die continu op de uitkijk zijn om jou te waarschuwen wanneer eenzelfde gevaar dreigt. Nou precies? Nee, de dreiging hoeft niet exact hetzelfde te zijn. Ik leg even uit waarom niet.

Bij een nare gebeurtenis sluit het analytische deel van je brein zich af, maar je amygdala niet. Je amygdala slaat ALLES op wat er te zien, te horen, te proeven, te ruiken of te voelen was. We noemen de totale zintuiglijke opslag ook wel een ENGRAM.

Voorbeeld:
Stel bij gebeurtenis is er lichamelijke pijn aangebracht en angst. Het zit nu gecodeerd in je amygdala.

Zoals ik al schreef sluit het analytisch deel van je brein zich en neemt heel weinig informatie op. Echter, onbewust wordt alles opgeslagen door je amygdala. Stel het was in een park. Dan zag je wellicht niet die lantaarnpaal, het bankje of de dikke eik. Misschien hoorde je ook niet die uil of voelde je niet bewust de ondergrond van grind.

De nare ervaring wordt eigenlijk opgeslagen in drie delen:

 • Content: het wapen. Hier is de directe focus, omdat het je leven bedreigt.
 • Complex content: degene achter het wapen. Wat had hij of zij aan, welke kleuren, welke geur en hoe klonk de stem.
 • Context: de omgeving.
 

Angst komt vaak "uit het niets..."

Nu komt het nare bij angstervaringen: ze komen vaak uit het niets. Plots begint je hart te bonzen als een bezetene, je gaat zweten, wordt zweverig in je hoofd en kan niet meer goed nadenken. Een panieksituatie dus.

Maar hoe kan dat nou? Je zit gewoon thuis op de bank!!!!!!!

Misschien snap je nu meer hoe het kan dat je ineens angst of paniek kunt ervaren. Onbewust heb je een enorme databank aan informatie, ook die extreem negatieve van dat park. Wanneer jij beelden, gedachten of gevoelens (soms ook smaken en geur) onbewust naar boven brengt dan trigger je de amygdala. Deze beelden, gedachten, etc. waren buiten jouw bewuste gewaarwording, maar wel aanwezig als onbewuste ervaring.

Het hoeft niet thuis te gebeuren. Je kunt ergens op visite zijn en diegene eenzelfde jas als de misdrijfpleger. Bewust onherkenbaar, maar je amygdala signaleert dit wel en kan na enige tijd stresshormonen aanmaken.

Dit beeld, geluid, enzovoort heeft je amygdala getriggerd. HELP gevaar roept het, ik moet overleven… weg hier. Dus… adrenaline en cortisol!!!! Angst – paniek – flauwvallen is het gevolg.

Vaak haten we die paniekaanvallen, we balen en willen het wegstoppen. Begrijpelijk, maar blijf bedenken dat je brein je alleen maar wilt helpen. HAVENING helpt je om die paniekgevoelens WEG TE NEMEN EN DUS ALLEEN NIET MAAR TE ONDERDRUKKEN!

Hoe neem je nu weer zo’n ENGRAM weg?

Dat was ook de vraag van Dr. Ruden. Bij het vastzetten van trauma hadden we dus een negatieve EBBO (zie hierboven) nodig. Er was een hoge brein-frequentie, adrenaline, cortisol en een PKM-Zeta-achtig enzym.

Om het trauma los te weken van de AMPA receptoren hebben het volgende nodig: Calciumneurin – Calcium – GABA – Serotonine en een lage brein-frequentie (DELTA).

Dit klinkt nogal whoowhoo, maar wees gerust, alles wordt door je eigen lijf geleverd, met een beetje hulp van jezelf.

Wrijven brengt je brein-frequentie in DELTA

Misschien herkennen we allemaal wel de natuurlijke instinctieve beweging die we maken bij het geruststellen van jezelf of de ander.

Slaan we ons hoofd niet in de handen of wrijven onze wangen bij spanningen of stress? Aaien we niet iemands schouders of gezicht om gerust te stellen? Wrijven we niet in de handen bij onzekerheid? Dit blijk nu wetenschappelijk enorm kalmerend te zijn.

Dr. Ruden heeft dit dus uitvoerig getest. Wat zijn nu de effecten van dit wrijven?

Weg trauma!

Degene die dit meemaken zijn of het trauma volledig kwijt, of ziet een gebeurtenis als herinnering zonder pijn, of het is een wazig iets.

Naast het oplossen van het trauma hoor je heel vaak dat ook een chronische pijn weg is. Psychosomatische pijnen lossen dus ook op met Havening.

Nu zijn er 7 soorten Havening technieken.

 • Event Havening
 • Transpirational Havening
 • Role Havening
 • Iffirmational Havening
 • Affirmational Havening
 • Hopeful Havening
 • Outcome Havening


Deze leg ik allemaal uitgebreid uit in mijn online cursus. Ga naar “hoe werk Havening” en bekijk de video nog eens. Bel me op als je vragen hebt.

Hulp

Ik kan me voorstellen dat in je uppie de Havening Techniek lastig lijkt. De inbreng van een coach kan hierin zeker een toegevoegde waarde hebben.

Het kan zijn dat jouw trauma, PTSS, angst, fobie, enzovoort, zo heftig is dat je je opstap naar je herstel liever niet alleen doet, maar dat je er wel vanaf wilt komen op een eenvoudige wijze zonder dat je de oude pijnlijke herinnering steeds maar moet ophalen.

 

”Jij ben een flexibel mens en kan alles
bereiken dat jou
gelukkig maakt”.

 

Soms hebben mensen richting nodig en duwtje in de rug, maar belangrijk is dat alles vanuit de ontspanning gebeurt.

Gelukkig vinden mijn cliënten het fijn dat ik ze confronteer om zo achter dat masker vandaan te durven komen en de wereld weer recht in de ogen te kijken. Ik zeg altijd: Face the enemy.

Als jij er klaar voor bent, ben ik dat ook.

Hoe kan ik jou helpen?

1 op 1 coaching

Groeps coaching

Online cursus

Online coaching

Heb je vragen? Bel: 0636430220

Ik wens je een fijne dag en als je vragen mocht hebben kun je altijd bellen of mailen.

 
Warme groet,
Albert
albert buschgens

GA.AAN

Bewustwording is de sleutel om opnieuw AAN te GAAN. Elke online cursus zit vol tools voor bewustwording. Zoals een kind leerde lopen, schrijven en lezen, krijg jij weer de inzichten en technieken om weer AAN te GAAN als een ontbrandende lamp, maar ook om alle uitdagingen in je leven weer volledig AAN TE GAAN. Eenmaal dit bereikt, ben je (weer) instaat om onbevreesd en vol eenvoud en plezier je doelen te behalen.